Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Marias pärla är ÅST

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 13:31.
Maria Olin
Bildtext Informatör Maria Olin på Åbo svenska teater.
Bild: Yle/Nilla Hansson

Åboländsk förmiddag: ÅST enligt Maria

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad gör man med en pärla om man ej får visa den?

Alla ska vara stolta över Åbo svenska teater och komma på föreställningarna, säger informatören Maria Olin. Huset är en 175-årig pärla och jubileet till ära har det dukats fram ett "smörgåsbord" (teaterchef Dick Holmströms uttryck) bestående av nästan allt man kan önska sig; tvåspråkig teater, teater för barn, fars, musikal, tyngre drama och nyskrivet finlandssvenskt. Dethär trots att personalens krafter i år rätt långt har gått till firandet av 175-årsjubileet. Alla har ställt upp för firandet, säger Maria. "Det är roligt att fira när man har något vackert att visa upp"!

En begränsning som Åbo Svenska teater ändå har i dag jämfört med hur det var tidigare är att de fast anställda skådespelarna är så mycket färre. Till exempel under Dick Idmans tid som chef ordnades soppcaféer och annan utåtriktad verksamhet som knöt publiken närmare teatern. Men idag består den fasta ensemblen av bara fem fast anställda skådespelare, förutom teaterchefen Dick Holmström, som ju också är skådespelare.

I dag anställer de finlandssvenska institutionsteatrarna stjärnor från i synnerhet den nordiska musikalvärlden. Det förekommer med jämna mellanrum kritik mot dethär. När många finlandssvenska skådespelare går arbetslösa fylls scenerna av projektanställda musikalartister som försvinner efter produktionerna. men dethär gäller inte till exempel fixstjärnan Alexander Lycke från Sverige. Han är nu anlitad för en tredje musikal på ÅST och uppträdde med sitt band under Konstens natt på teatern.

Före arbetet som informatör var Maria Olin journalist på Yle och på Åbo Underrättelser och det är mycket hon känner igen från sina tidigare arbetsplatser. Hon tycker sig också känna igen personlighetstyperna hos dem som söker sig till sådana jobb. Hon beskriver dem som originella och färgsprakande. Och direktsändningar på radion kan långt påminna om föreställningar på teatern; de är aldrig precis likadana, säger Maria.

Egentligen har Maria återvänt till ett tidigare arbetsliv på ÅST; hon skötte under flera år caféet på teatern.