Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Om hemlängtan och ett gammalt fähus

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2015 11:35.
Pia Rousku-Hellgren och Frank Hellgren pustar ut efter en intensiv sommar med många hotellgäster
Bildtext Pia Rousku och Frank Hellgren träffades på konstskolan i Nykarleby. Sedan dess har hängt ihop.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Konstnär Pia Rouskus och industridesigner Frank Hellgrens livsstil förändrades märkbart när de flyttade från Stockholm till Korpo. I dag driver de ett hotell i ett gammalt fähus och känner att de har rotat sig i den väståboländska myllan. Men ibland infinner sig hemlängtan tillbaka till Sverige.

Samtal om livet: Samtal om livet med Pia Rousku och Frank Hellgren, musikfri

Programmet är inte längre tillgängligt

Pia är född i Kristinestad i Österbotten, Frank är född i Stockholm, men firade sin barndoms somrar hos mormor som hade en gård på Korpo. Och det är just till den gården Pia, Frank och deras barn flyttade våren 1999. Före det bodde de i Södermalm i Stockholm. Kontrasten mellan storstadens puls och lugnet på lilla Korpo var stor.

- Vi planerade och funderade i flera år. Vår flytt var noga genomtänkt, men blev ändå en chock, säger Pia.

Hon skrattar idag när hon tänker tillbaka på tiden som nyinflyttad Korpobo och medger att det kanske var en större och mer omtumlande förändring för henne än för Frank. Han hade ändå vistas i Korpo om somrarna och kände många ortsbor.

- För mig var det nog enklare. Jag hade mitt sociala nätverk och allt har gått jättebra här, säger Frank.

- Nog för att jag skulle kunna flytta tillbaka till Sverige, men någon chock var det inte att flytta till Korpo. Det finns en vardag här också och den vardagliga skillnaden mellan stad och land är inte stor. I staden finns det massor med hus och på landet är det glesare mellan husen. Men du för barnen till dagis, det finns skolarbete som ska göras och jobb som ska skötas.

Företagsturism

Ganska snabbt märkte Frank att det inte gick att livnära sig enbart på industridesign, ett arbete han hade tänkt sköta på distans och heltid. Det gällde att hitta flera ben att så på.

Pia hade då redan börjat städa upp i en gammal ladugård en bit från huset. Fähuset hade stått tomt i många år men förutom korna, hästarna och hönsen fanns allting kvar, till och med rester av kospillning. Pias tanke var till en början att inreda en ateljé,

- Byggnaden var intressant, säger Pia, och Frank kom på idén att göra om fähuset till hotell.

- Ja, egentligen en kombination av konstnärlig verksamhet och turism.

Till en början tänkte Pia och Frank att de skulle satsa på lite enklare övernattning, typ bed and breakfast, men sedan beslöt de att satsa stort och bygga in badrum i rummen.

- Företagsrådgivarna tyckte det saknades övernattningsställen av högre standard och egentligen ville vi också satsa fullt ut, säger Frank.

Rummen är uppkallade efter de kor Frank minns från 1970-talet. Ett tornrum har fått namnet efter en smågalen tupp, Jussi. Dessutom hittar man finurliga inredningsdetaljer, statyer, tavlor och prydnadsföremål på mest oväntade ställen.

- Konsten kom in på ett bra sätt och jag tycker vi har lyckats, säger Pia.

Konstnärslivet

Under sommarhalvåret jobbar paret Hellgren på sitt hotell från tidig morgon till sen kväll. Under de tystare månaderna på hösten och vintern jobbar Pia Rousku som lärare och kursledare, medan Frank bygger. De har dessutom ena foten kvar i konstvärlden och inom industridesignen.

I synnerhet för Pia är konsten en viktig del av vardagen. Hon är en av skaparna till ”Barfotastigen”, ett konstprojekt som pågått i några år och som presenterar nutida miljökonst.Här kan du läsa mera om Barfotastigen.

Under de år Pia och Frank har bott på Korpo har de blivit bekanta med konstnärer som bor på olika håll i skärgården. Det här har skett genom AiA, nätverket för konstnärer i Åbo skärgård.

- Vi har kontakt och besöker varandra. Det är viktigt. Som konstnär är man väldigt ensam och blir lätt lite galen när man jobbar för sig själv i ateljén.

Pia välkomnar också fler utländska konstnärer som skulle bo en tid och jobba i skärgården

- Att få hit konstnärer från hela världen med sina tankar och idéer och hur de ser på vår omgivning.

- De utländska konstnärerna blir väldigt förvånade över att vi bor här året runt. De reagerar som vanliga turister, ställer samma frågor, har liknande kommentarer. De tycker här är vackert och exotiskt, säger Frank

- Men de dyker lite djupare, eftersom de sätter sig in i vardagen och vistas lite längre tid här, förtydligar Pia.

Föräldraskap och hemlängtan

Pia och Frank har tre barn. De två äldsta är födda i Stockholm, den yngsta i Åbo. Trots att de äldre barnen var ganska små när familjen flyttade till Korpo, pratar de ofta om att flytta tillbaka ”hem” till Sverige.

Frank är ju sådan att det kan gå två månader utan att han lämnar ön

- Vår äldsta son hade gått ett år i svensk skola och hade kompisar i Sverige. Han hade svårast. Vår yngre son var bara två år och minns inte tiden i Stockholm, säger Pia.

- Men se talar om Sverige som sitt hem. Och visst längtar jag också ibland till vännerna i Stockholm.

Frank upplever att han har två hem, ett på Korpo, ett i Sverige. Men trots att han planerar att åka till Sverige, blir det aldrig av.

- Frank är ju sådan att det kan gå två månader utan att han lämnar ön. Jag vill nog ändå lite ut och flyga.

När det blir mera prat om barnen säger Pia att hon brottas med ständiga skuldkänslor.

- De har alla tre hjälpt till på hotellet, men speciellt de två yngre tycker att det varit helt hemskt efter att vi fått hotellet färdigt. Jag känner mig som en dålig mamma när jag inte hinner fixa mat hemma, säger Pia.

- Jag har kanske också skuldkänslor, men det finns många bra sidor med att lära sig ta ansvar. De kan skala potatis och steka ägg och bacon. På hotellet finns det dessutom mat. Vintertid är vi föräldrar mer närvarande och vi finns alltid, också sommartid, högst 70 meter hemifrån, säger Frank.

Drömmar

Frank drömmer om att vidareutveckla hotellet, eventuellt med en sommarrestaurang. Pia slår sig för pannan, men skrattar. Båda vill fortsätta jobba med konst och kultur. Genast som sommarsäsongen är slut börjar idéerna flöda.

- Jag ångrar absolut inte att vi flyttade till Korpo. Jag har känt mig rotlös, men nu känns det här som mitt hem. Jag har rotat mig här, säger Pia

- Det är fantastiskt att gå ner till stranden med hunden, sätta sig ner en liten stund och blicka ut över landskapet. Det är kvalitet, säger Frank.

Hör mera om Pia Rousku och Frank Hellgren i Samtal om livet torsdagen den 25.09 kl 13.03 och lördagen den 27.09 kl 20.03.

------------------------

Sommaren 2015 hyr paret Hellgren ut Hotell Nestor för ett år, men de är fortfarande ägare till stället. I stället lägger Pia och Frank ner sin energi på konsten.

Mer om ämnet på Yle Arenan