Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Ryska soldater i Ukraina"

Från 2014
Uppdaterad 28.08.2014 14:42.

Ukrainas ledning vädjar om stöd efter att ryska trupper rapporteras ha drabbat samman med den ukrainska armén. Förstärkningar har skickats för att skydda Mariupol efter att Novoazovsk rapporteras ha fallit.

Det ukrainska säkerhetsrådet uppger att de ryskstödda separatisterna har tagit kontrollen över staden Novoazovsk i sydöstra Ukraina.

Armén har dragit sig tillbaka och skickar förstärkningar till för att försvara Mariupol ca. 20 kilometer väster om Novoazovsk.

Ukrainas president Petro Porosjenko har inhiberat sin resa till Turkiet på grund av situationen i östra Ukraina, och meddelar på sin webplats att ryska soldater har gått in i Ukraina.

Premiärminister Arseni Yatsenjuk vädjade om västerländsk hjälp efter rapporterna om strider mellan ryska och ukrainska soldater.

– Läget i östra Ukraina har förvärrats. Ryssland har skickat ett stort antal pansarfordon, stridsvagnar och soldater. Vi kan bekräfta att ryska kängor marscherar på ukrainsk mark. Den ukrainska armén klarar av att strida mot ryskledda rebeller, men det är mycket svårt för oss att strida mot Ryssland och dess armé.

Yatsenjuk vädjade till USA och EU att omedelbart frysa alla ryska tillgångar och skicka all möjlig hjälp.

Trupper samlade

En reporter för Reuters vittnar om pansarvagnar, soldater och artilleri samlade 3 kilometer från gränsen till Ukraina.

Enligt honom hade de ryska trupperna inga förbandsbeteckningar och fordonen inga registerplåtar. Flera soldater och fordon som var på väg från gränsen var enligt reporten skadade och visade uppenbara tecken på att ha deltagit i strid.

Åtminstone ett fordon hade utskjutna fönster och lampor och bogserades västerut.

Redan igår kom uppgifter från Novoazovsk, ca 13 kilometer västerut från den ryska truppkoncentrationen och 10 kilometer in på ukrainskt territorium, som tydde på att ryska trupper hade angripit staden och drivit de ukrainska styrkorna på flykt.

Befälhavaren för den lilla ukrainska styrkan som var stationerad i Novoazovsk säger att största delen av styrkan i angreppet bestod av ryska reguljära trupper och att bara en bråkdel var rebeller.

Efter att de ukrainska styrkorna i Novoazovsk drog sig tillbaka hotas nu hamnstaden Mairupol.

Inga förklaringar från Ryssland

Separatistledaren Alexander Zakharchenko har i en rysk intervju medgett att ungefär 3 000 ryska soldater deltar i striderna men enligt honom gör de det frivilligt under sina permissioner.

Trots att EU har krävt att Rysslands president Vladimir Putin ska förklara de ryska truppernas intrång i Ukraina har inga uttalanden om läget kommit från den ryska ledningen.

Kort efter Yatsenjuks uttalande kom däremot invasionsanklagelser inifrån Ryssland då en medlem i den ryska presidentens mänskorättsråd, Anna Polijakova, kallade intrånget i Ukraina för en invasion.

– Då ryska fordon, soldater och ryskt artilleri under ryska befälhavares ledning går in med våld på en annan stats territorium, kan det inte kallas annat än en invasion, säger Polijakova.