Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Inga ryska styrkor i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 28.08.2014 16:51.
Soldater ute på fält
Bild: Zurab Kurtsikidze

Ryska myndigheter förnekar alla anklagelser om att ryska styrkor skulle ha gått in i Ukraina. De statliga medierna väljer i stället att betona den ukrainska arméns reträtt.

- Inga ryska styrkor deltar striderna i Ukraina. Inte heller några ryska vapen levereras till separatisterna, säger Andrej Kelin, Rysslands ständiga representant i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Många ryska medier rapporterar i dag om att länder i väst har bevis på att den ryska armén har gått in i staden Novoazovsk i södra Ukraina. Men inte de statliga tevekanalerna varifrån majoriteten av det ryska folket tar sin information.

Statliga ryska medier: Den ukrainska armén retirerar

I stället gör de statliga medierna i dag stort nummer av det faktum att den ukrainska armén retirerar. Man berättar att den ukrainska armén har förlorat 750 sårade och stupade soldater bara den här veckan och att missnöjet ökar hemma i Kiev.
Det är också mot den här bakgrunden man förklarar varför president Porosjenko inte åker till Turkiet som planerat.

Separatisternas plötsliga framgångar förklaras med en intervju med en av dess ledare.

– Vi har aldrig försökt gömma bort det faktum att det finns många ryska medborgare i våra led, säger separatistledaren Aleksandr Zahartjenko. Sammanlagt har vi haft hjälp av 4 000 ryssar. Många är före detta yrkessoldater men många är också aktiva yrkessoldater som har tagit semester för att hjälpa oss.

"Ryska frivilliga deltar"

Han betonar att deras senaste framgångar på slagfältet inte beror på en rysk invasion utan tack vare frivilliga från Ryssland.

Zahartjenko säger ingenting om varifrån de ryska soldaterna får sina vapen och ammunition. Men i ett tidigare uttalande den 15 augusti sade han att separatisterna hade fått en förstärkning på 1 200 soldater som hade genomgått en fyra månader lång träning i Ryssland. I samma leverans ingick 150 olika sorters pansarvagnar.

Ryssland har ständigt tillbakavisat alla anklagelser om att man förser separatisterna med vapen.

De statliga medierna lyfter i dag fram en intervju med en representant för OSSE som övervakar den rysk-ukrainska gränsen. Enligt representanten har man inte kunnat iaktta några vapenleveranser.

Ryska myndigheter har hittills inte kommenterat separatistledarens uttalande.

– Våra yrkessoldater har rätt att göra vad de vill under sin semester, sade dock en dumaledamot i radion idag.

Försvunna ryska soldater

Samtidigt fortsätter skandalen om försvunna ryska soldater.

Rysslands Människorättsråd, som lyder under presidentens kansli, fick har fått in allt fler klagomål från oroade föräldrar.

Rådet har satt upp en lista på soldater som har dött under oklara omständigheter och kommer nu att inleda en officiell undersökning.

Människorättsrådet ska även undersöka detaljerna kring fallskärmssoldaterna i Pskov som begravdes i hemlighet i början av veckan.

– Det här fallet kräver en rejäl utredning innan man kan dra några slutsatser, säger president Putins pressekreterare.