Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ryskt importstopp ställer till det för yrkesfiskare

Från 2014
Uppdaterad 28.08.2014 17:19.
Strömmingsfiske i Nagu

Strömming kan inte längre säljas till Ryssland på grund av det ryska importstoppet. Ryssland har varit en stor strömmingskonsument och importstoppet drabbar inhemska yrkesfiskare hårt.

Finländare äter en mycket liten andel av strömmingen, resten används som djurfoder inom pälsnäringen. Eftersom finländarna äter så lite strömming, så lönar det sig inte att sortera fisken.

- Cirka 70 procent av den strömming som vi fiskar exporteras till Ryssland, Ukraina och Baltikum. Situationen är allvarlig, konstaterar yrkesfiskaren Jörgen Andersson, som fiskar strömming i Nagu.

Enligt Andersson kommer höstens fångst att skickas som djurfoder till inhemska pälsuppfödare. Lagren kommer ändå att fyllas i snabb takt. Hur det går med vinterns och vårens fångst är ännu oklart. Andersson hoppas därför på en snabb lösning på konflikten.

Importstoppet har också andra konsekvenser.

- Vi vet inte hur det här påverkar konservfabrikerna i Ryssland, som inte kan importera fisk från EU-länderna. Om fabrikerna går i konkurs så måste vi hitta nya kunder, konstaterar Andersson.

Strömmingen försvinner från matborden?