Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsofrågor är mediernas akilleshäl

Från 2014
Hjärtfilm
Bild: YLE Bildtjänst Comstock.

Hälsofrågor intresserar många och artiklar om olika sjukdomar och nya behandlingsmetoder är alltid populära. Däremot blir man inte alltid klokare av innehållet eftersom komplicerade frågor lätt förenklas och kan missförstås. ”Tolkningarna blir för många”, så säger Ulla Järvi, redaktör vid Finlands Läkartidning.

Ulla Järvi vill i sin bok ”Tautinen media” väcka en diskussion om hur hälsofrågor behandlas i media. Hon menar att man allt för ofta förenklar och spetsar till nya forskningsresultat så att publiken blir konfunderad.

– Det finns för mycket utrymme för tolkning och känslor blandas med fakta, säger hon.

Järvi tycker att det borde finnas tid för mer eftertanke inom journalistiken så att man kan fördjupa sig i det man rapporterar om. Det är lockande att berätta om det nya, det avvikande, det som upprör, istället för att prata om gamla välbekanta sjukdomar eller hälsofrämjande frågor. Som exempel nämner Järvi hur artiklar om ebolaviruset nu toppar nyheterna trots att det finns andra hälsofrågor som egentligen är betydligt mer aktuella i Finland.

– Det hölls ett presskonferens där massor med journalister dök upp, bara för att höra att det inte finns någon risk för att viruset sprider sig hit, säger Järvi.

Mindre fokus på mat

Frågor som rör mat, är det okej att äta smör eller inte?, är ständigt på tapeten men Järvinen tycker att man borde minska den här rapporteringen. Den tjänar inte folkhälsan och gör bara folk osäkra.

– Det spelar verkligen inte någon roll hur många koppar kaffe du dricker per dag. Journalister vill gärna skriva att om du gör a så händer b men kroppen är mer komplicerad än så, säger hon.

Järvi förklarar hur "fel" det kan bli med hälsojournalistiken i dag.

– Den grupp som konsumerar mest hälsopreparat är firska kvinnor runt 30 år, de som inte alls borde behöva bekymra sig över sådant utan bara leva sina liv, säger hon.

”Journalister är lata”

Linda Grönqvist som jobbar med Svenska Yles program Radiodoktorn förstår Järvis poänger och håller med. Hon menar att journalister kan vara lata och idkar inte alltid källkritik när de rapporterar om nya forskningsrön.

Grönqvist säger att man försöker undvika det här i Radiodoktorn genom att låta lyssnarna, de som ställer frågorna, stå i fokus. Man försöker diskutera sjukdomar och hälsa på djupet.

– Folk i dag är intresserade av sin hälsa och det är viktigt att de får prata om den, säger hon.

i Radiodoktorn blir det trots allt tydligt att allt som skrivs och sägs om sjukdomar och hälsa inte alltid tjänar publiken.

– I höstens första program måste vi till exempel granska en artikel om minnessjukdomar och kokosolja. Det visade sig att artikeln var ganska vinklad och utgick från en persons upplevelser, vilket ju inte är det samma som en klinisk studie, säger Grönqvist.

Diskussion om artikeln