Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Jag älskar såna som Amanda!

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.
Alger i vattnet i Hangö.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Jag minns fortfarande första gången jag såg den böljande gröna soppan underifrån. Äcklad av algerna var jag samtidigt förunderligt lyckligt fascinerad av den grönskimrande massan. Det var vackert! Och äckligt!

Vi skulle göra några dyk på vraket ”Alfred” vid Vänö och så gott som hela vägen från Kasnäs via Rosala till Vänö plöjde vår båt en ränna i den tjocka gröna ärtsoppan. Väl framme vid ”Alfred” täcktes hela dykplatsen av ett enormt algbälte.

”Alfred” som vid den tiden var bojad av gänget vid Kasnäs Watersport låg i skugga. I skuggan av ett ungefär två meter(!) tjockt lager av blågröna alger.

Nå… klädd i neopren med mask för ansiktet och regulator i munnen är man ju ganska förpackad och skyddad. Så vi hoppade i. Jag fick svepa med handen framför masken och hålla dykdatorn ung 3 cm från ansiktet för att alls se siffrorna på den. Det var som att köra ned huvudet i en skål med rabarbersoppa.

Och hur äckligt den är var. Och hur oroväckande det än är, att algerna år efter år kommer i gröna eller blågröna jättelika massor så… Det var faktiskt en härlig dykupplevelse!

Solen stod i zenit och pressade igenom tillräckligt med ljus för att sikten under algerna skulle vara ok. Och vattnet genast under algmassan var kristallklart. Det var då jag tittade upp. Algerna nådde ner till ungefär 2 meter och jag tittade uppåt från ungefär 6-7 meter.

Synen är svår att beskriva. Algerna underifrån såg ut som en molntäckt himmel. Inte som på en jämngrå mulen dag utan som på en sådan där fin sommardag med vita fluffiga mjuka moln. Solen sökte sig igenom i strålar. Rogivande.
Dessutom böljade de här ljusgröna mjuka algmolnen sakta i takt med vågorna. Det var helt enkelt väldigt väldigt vackert.

Men hur vackert den än är så är det fruktansvärt. Den algblomning vi har sett i sommar är förhoppningsvis en ordentlig väckarklocka. Dessvärre har allt för många tryckt på snooze alltför många gånger. Om de ens har hört klockan ringa.

Därför älskar jag sådana som Amanda Sundell och sådant som DROPP. BSAG har jag redan tidigare lovordat och ministern… Tja, en minister är en minister.

Läs mer om DROPP och hör Amanda Sundells funderingar:
Ett renare dopp i havet
dropp.fi
dropp på Facebook

Och ministerns funderingar
Ministern tror på snabbare utsläppsminskningar

Och om BSAG.

BSAG på nätet

Sportdykning med Patte Rosström