Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Metropolförvaltningen kommer – 2017 är den här!

Från 2014
Uppdaterad 29.08.2014 08:38.
Regeringen håller presskonferens angående budgetförhandlingarna 27.8.2014
Bildtext Förutom budget manglade regeringen även fram ett förslag om metropolförvaltning.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Regeringen har sagt sitt – huvudstadsregionen ska ha en metropolförvaltning med mellan 14 och 16 kommuner från och med år 2017. I december ska riksdagen ta del av regeringens förslag.

I samband med budgetmanglingen kom regeringen fram till att huvudstadsregionen och närliggande kommuner bör ha en gemensam metropolförvaltning. I samarbetet ska följande kommuner ingå:

Helsingfors
Esbo
Vanda
Grankulla
Sibbo
Kervo
Tusby
Träskända
Kyrkslätt
Vichtis
Nurmijärvi
Mäntsälä
Hyvinge
Borgnäs

Förutom dessa kan också Borgå och Lojo, om de så vill, ansluta sig till metropolförvaltningen. Riksdagens får förslaget på sitt bord i december. Metropolförvaltningen ska ta hand om frågor som berör markanvändning, boende och trafik.

Enligt regeringen ska metropolförvaltningen ska ha ett fullmäktige som väljs i val. Det anses vara viktigt alla att de olika regionerna inom förvaltningsområdet har representation.

- Då vi talar om ett område med långt över en miljon människor, så är det viktigt att också de mindre kommunerna – till exempel Sibbo, Grankulla och Kyrkslätt – också har representation i det här fullmäktiget. Exakt hur man lägger upp det här återstår att se i den närmare beredningen, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP).

Regeringen vill att metropolförvaltningen införs vid kommunalvalet 2017.