Anhörig: Jag blir alldeles kraftlös
Härvan på Kårkullas vårdhem Sagaboendet i Sibbo fortsätter att nystas upp. Det finns fortfarande information som inte har nått polisen.
Det här kom fram då Kårkullas representanter, polisen och de anhöriga samlades för diskussion igår kväll. Personalen från själva Sagaboendet var inte på plats.
Thea Bärlund, vars son bor på hemmet, berättar att de anhöriga som fanns på plats var en samling människor som inte kände varandra, men som delade känslan av sorg och frustration. De har som gemensamt mål att få en förbättring till stånd.
- När de anhöriga fick ordet blev det en hård diskussion och det kom fram tragiska berättelser och saker som verkligen inte hör till god vård.
Överkonstapel Jan Bergdahl bad de anhöriga som känner att de ännu har information att ge att ta kontakt med honom personligen.
Direktören får godkänt
Kårkullas samkommunsdirektör Märta Marjamäki får godkänt betyg av Bärlund, som säger att Marjamäki redan tidigare känts som den enda som tar frågan på allvar.
- Hon lyfte fram att dagens utbildning inte ger de färdigheter som behövs då man jobbar på ett boende och nämnde också att det är jättesvårt att upprätthålla ideologin.
Oroliga invånare
I massmedierna har frågan kretsat kring vårdarna, ledningen och de anhöriga, men hur själva invånarna på Sagaboendet upplever situationen är svår att veta. Invånarna har utvecklingshämningar av olika grad.
- Visst är de oroliga. Min son har en lindrig utvecklingsstörning och förstår en hel del. På gruppboendet har invånarna kanske svårare att förstå, men jag tror att alla människor oberoende av sitt handikapp vet vad god vård och gott bemötande är.
Thea Bärlunds natt efter mötet har varit sömnlös.
- Ännu kan jag inte förstå att det här har hänt. Det är en så stor sorg. Att bygga upp ett förtroende för Kårkulla är svårt, om det överhuvudtaget kommer att komma.
Hennes son kommer troligen att bo kvar vid Sagaboendet också efter att all kalabalik är över.
- Han har den turen att han har egen lägenhet och nyckel. Han kan säga ifrån och han kan berätta om något har hänt.
"Alla har rätt till ett värdigt liv"
Bärlund är nöjd över att medierna har lyft fram frågan. Hon känner att de anhöriga inte blir hörda. Det är ändå tungt att följa med fallet i massmedia, trots att det är viktigt.
- Att få ett barn som är annorlunda, handikappat, är en stor sorg i livet. Vi har gett i uppgift åt Kårkulla att sköta om att de får ett värdigt liv som fullvuxna. Då utgår man ju från att de får den vård och omtanke som varje människa har rätt till.
För att kunna ge svar på en del obesvarade frågor vill Kårkulla träffa de anhöriga igen i oktober. Den 18 september träffar de anhöriga Sibbo kommun.
Läs också:
Anhörig: Jag blir alldeles kraftlös
Misstankar om ekonomiskt fiffel på Sagaboendet
Idag får anhöriga ställa Kårkulla mot väggen
Flera misstänkta för misshandel vid Sagaboendet
Invånare vid Sagaboendet utan stöd
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Kårkulla vill träffa anhöriga
Vårdare redo för polisförhör
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
"Direktören är ansvarig för patientsäkerheten"
"Dom vet att det är jag som har skvallrat"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Mobbingsmisstankar vid Sagaboendet redan år 2010