Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jorden är i uppror

Från 2014
Uppdaterad 29.08.2014 08:42.
Jorden sedd från rymden.
Bild: AP Graphics Bank

Grekland skakades under morgonen av en jordbävning, medan vulkanutbrott rapporterades både på Island och i Papua Nya Guinea.

Den grekiska jordbävningens epicentrum låg på havsbotten cirka 140 kilometer söder om huvudstaden Aten i närheten av ön Milos. Enligt USA mätte jordbävningen 5,6 på richterskalan, medan den europeiska seismologiska myndigheten säger att den mätte 5,8.

Jordbävningen kändes i stora delar av landet, och grekiska myndigheter har fått samtal av människor från ön Kreta i söder ända upp till norra Grekland.

Det har inte rapporterats om några skador och ingen tsunamivarning har utfärdats. Grekland ligger ett område som är mycket seismologiskt aktivt och jordbävningar är därför vanliga. De orsakar oftast inga skador.

Vulkanutbrott på Island och Papua nya Guinea

På Island har myndigheterna höjt beredskapsnivån till högsta möjliga efter ett vulkanutbrott i Bárdarbunga-vulkanen under natten. Ingen aska har ändå ännu påträffats, och inga skador har rapporterats.

Området nära vulkanen evakuerades förra veckan efter att ett stort antal jordskalv hade inträffat inom kort tid. År 2010 orsakade ett askmoln från vulkanen Eyjafjallajökull stora störningar i flygtrafiken i hela Europa.

Tidigare under morgonen inträffade ett vulkanutbrotyt i Papua Nya Guinea. Det har inte rapporterats om några skador, men flygtrafiken där har påverkats.