Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Kyss varandra dagligen

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 08:44.
Maria Sundblom-Lindberg och Henrik Lindberg kysser varann
Bildtext Maria Sundblom-Lindberg och Henrik Lindberg menar att en daglig kyss hjälper mer än mycket annat!
Bild: Yle

Har du också svårt med balansen? Vinglar även du på slak lina? Faller du så fort du kikar ner?

Det är en sak att gå ensam men att ha en unge under var arm, en matkasse på pekfingret och en partner mellan knäna samtidigt som man skall över det helvetesgap som vardagen ofta är, det kräver sin man eller kvinna och det kräver vilja över normalransonen. Vardagsslitet gör sig bara inte i tv. Diskmaskinstömning och tjat om städning gör sig inte heller i rutan men utan det blir berättelsen förvrängd och inte till nytta.

Cirkus Familj - Spela upp på Arenan

Pia Knoester börjar inte sin story vid tvättmaskinen men i vad racet mellan måndag och fredag resulterade i. Ibland kan man nämligen förlora varandra för att man helt enkelt inte räcks till den andras hand över blöjberget. Men ännu oftare än vi förlorar varandra förlorar vi oss själva när vi får barn. Eller vi förlorar den vi var och blir något annat. Skulle vilja skriva utvecklas till men alltid är det inte utveckling utan många gånger är det bara ett ras ner i det mest primitiva. Många skriver om kroppens förändring när de har fått barn men skriv gärna också om ordförrådets förändring, beteendemetamorfoser, oigenkänneliga känslor och ett skrämt ansikte i spegeln. Sömbrist, vuxenbrist, duschbrist, vänbrist och tystbrist kan driva den vettigaste människa till ett monster i Odd Molly blus. Eller Gant, allt klär ett monster.

Vi har kraschat turvis

Med mina första två barn kom jag till min rätt. Blev på alla plan en bättre människa och ni ska veta att det behövdes. Men efter det har jag haft upplevelser utöver det normala. Skulle kanske vilja kalla dem övernaturliga upplevelser vad det gäller mitt känsloregister och brist på kapacitet. Som tur är, eller otur för barnen kanske, har vi båda vuxna varit och svängt i skräcktunneln turvis vilket har gjort att vi aldrig splittats som föräldrateam. Ofta har vi också kraschat turvis vilket har garanterat viss stabilitet för barnen. Men tack vare det växelvisa kraschande har vi förstått varandra.

Alltför många går omkring och låtsas att det inte svindlar. De döljer sina fall med att säga att de hoppar och de mörkar sin brist med ljusa och fräscha ytor. I onödan. Snacka med nån och ni ska bli fria. Ta din vän i handen och trava till terapeuten. Städa upp allt outtalat och oöverkomligt men ha också bästisar som du delar sanningen med. Då blir du inte så ensam med din ofullständighet och skam. Prata med alla i familjen om hur du har de och hur de har det.

Kyss varandra dagligen! En kyss hjälper mer än mycket. Lovar! Och tvivlar du så titta på TV. På Cirkus Familj.

Text: Maria Sundblom-Lindberg
präst, parterapeut och programledare för Cirkus Familj onsdagar kl. 22 i Yle Fem eller på Arenan.

Läs mer om programserien:
Saknar sprallismorsan och skrattmamman
Familjelivets cirkus i läcker förpackning
Barnets utveckling från 0 till tonåring

Mer om ämnet på Yle Arenan