Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ålderskris i Efter Nio

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2014 11:06.
Efter Nio: Mårten besöker en estetisk kirurg. - Spela upp på Arenan

Den dåliga nyheten är att vi alla blir onödiga efter att vi fyllt 40 år. Det har naturen bestämt. Den goda nyheten är att vi människor trots allt tycker att det är helt okej att bli äldre.

– Dina ögon är lite tunga av överskottshud. Vi kunde också laserbehandla ditt ansikte och suga bort en halv deciliter fett från din haka.

Mårtens besök hos den estetiska kirurgen var inte så uppmuntrande. Samma gällde för Joakim som testade sin fysiska ålder – kroppen var tio år äldre än vad den borde vara! Allmänläkaren Robert Bergholm kunde också berätta för Sonja och Mårten att vi människor är onödiga efter ett fyllt fyrtio. Naturen har programmerat oss så att vi inte behövs efter att vi förökat oss. Efter Nios resa in i åldrandets värld verkade bli en makaber berättelse.

Allt har sin tid

Miss Finland, modellen, skådespelaren och numera ikonen för välmående seniorer, Pirkko Mannola, och den evigt unga skådespelaren, Jonna Järnefelt, hade för sin del kommit över det här med åldrande. För dem kan det vara tungt att se sig själv som ung, men samtidigt har de kommit till insikt att det trots allt är tyngre att vara ung.

pirkko mannola och jonna järnefelt
Bildtext Årgångsvinerna Pirkko Mannola och Jonna Järnefelt
Bild: Yle/Parad Media

– Jag kan inte gå någonstans med mina döttrar längre. Alla beundrar dem och ingen tittar på mig, som sedan länge förvandlats till en gående plånbok. Samtidigt längtar jag inte tillbaka till deras ålder och den stress de känner för att kunna prestera tillräckligt, berättar Järnefelt.

För Mannola är det viktigaste att kroppen håller. Numera får hon stå som en förebild för sunt åldrande.

– Jag är glad så länge jag får vara frisk! Dessutom finns det reservdelar, konstaterar Mannola och pekar på sin hörapparat.

Den skäggige skidlegenden Juha Mieto representerar idrottaren som fått erfara det här med att avsluta en lång idrottskarriär. Han är själv förbryllad över hur svårt det är för idrottare att gå vidare i livet. Vilka är då Mietos råd?

juha mieto, sonja kailassaari och mårten svartström
Bildtext Juha Mieto och värdarna
Bild: Yle/Parad Media

– I ett tidigt skede förberedde jag mig mentalt på att livet har olika skeden. Först kommer barndomen, sedan ungdomen och idrottandet och efter det kommer det normala livet. Allt det här måste man förbereda sig på, berättar Mieto.

Mieto tycker att det är tidigare idrottare, liksom han själv, som borde hjälpe de yngre att komma vidare från idrottskarriären.

– Strunta i psykologerna. Det är forna idrottare med auktoritet som kan hjälpa, säger Mieto.

Läkaren tröstar

robert bergholm
Bildtext Robert Bergholm
Bild: Yle/Parad Media

Robert Bergholm dementerar effekten av alla former av krämer som finns till för att göra människan yngre. Det här efter Sonja visade upp en kräm för mårten som kostade över 750 euro.

– Det finns inga belägg för att krämerna skulle fungera och jag har inte hört någon hudläkare ordinera dem för sina patienter. Däremot kan produkterna säkert skapa en känsla av välbehag, säger Bergholm.

Det går inte att bromsa åldrandet och inte nödvändigtvis förlänga livet. Det viktiga är att kvaliteten på det liv man har är så hög som möjlig och att man kan njuta. Sömn, motion och mångsidig föda kan rekommenderas för alla. Däremot tycker Bergholm att de ungas fitness-hysteri går till överdrift och hör nödvändigtvis inte till en sund livsstil.

Inställningen är viktig. De som behåller lekfullheten har det lättare jämfört med dem som lite grann börjar ge upp när de blir äldre. Man ska inte tappa glöden och man ska vara vänlig mot sig själv och leva ett gott liv!

Efter Nio, måndag 1 september kl. 21.00 i Yle Fem.

Läs också: Efter Nio: Joakim testar sin fysiska ålder

Mer om ämnet på Yle Arenan