Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rykten, namninsamlingar och pengar

Från 2014
Programvärd Tove Virta med Kennet Lindholm till vänster och Dan Idman till höger.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Bland annat rykten och namninsamlingar dryftades i veckans fredagssnack. Och pengar.

- På sociala medier är ett ställe där allt sprids och snabbt, ju sämre nyhet desto snabbare sprids det, säger Karisbon Kenneth Lindholm.

Hangö är namninsamlingarnas förlovade stad. Nu samlas det namn emot att Fabriksudden i Hangö ska exploateras för mycket.

Fredagssnack den 29 augusti del 1 - Spela upp på Arenan

- Ibland är det bra med namninsamlingar, men exempelvis BB hade en stor namninsamling och inte hade den någon inverkan. Ett beslut verkar vara ett beslut. Om man är invald behöver man tydligen inte lyssna, men lite lyssnar man igen innan det är val, säger Kenneth Lindholm.

- På nätet finns namninsamlingar för allt möjligt. Men medborgarinitiativ tycks inte tas på allvar, säger Dan Idman.

Det hände en obehaglig situation i Ekenäs högstadium, något som fick osannolika och osanna propoprtioner då ryktet sprdes på sociala medier.

- Sociala medier är ett ställe där allt sprids och dåliga nyheter sprids extra snabbt. Exempelvis om någon fått dålig betjäning så sprids den omedelbart, men om någon fått god betjäning så sprids det inte, säger Lindholm.

Yle Nyheter: Fredagssnack 29 augusti del 2 - Spela upp på Arenan

Svarta händer och veckans "blurp"

Åklagaren har bestämt att ta tillbaka en del av ärekränkningsmålet där vår stadsdirektör Mårten Johansson ville ta reda på om två anonyma kommentarer gått över gränsen till vad som är lagligt av ekonomiska skäl.

- I viss mån ändrar man säkert lagens gränser i ekonomiskt tuffa tider, säger Lindholm.

- Men det tar sådan tid att undersöka saker i vårt rättssystem. Beslut borde tas mycket snabbare, grejer hinner bli så gamla, säger Idman.

Då Rätys uttalanden om att det är få finländare som tjänar mindre än 2100 euro i månaden kommer på tal så kryper Dan Idman längs den blå soffan. Se hans reaktioner i videon mot slutet av del 2.

Varför har Tove svartfläckiga händer? Det klarnar också i slutet av del 2 där du strax efter kan kolla in veckans tekniska miss - programmet slutar med att programvärden har väldigt dålig syn...

Effektivera!