Grannakuten i Radiohuset
Spelar din granne krocket naken? Har hen skaffat hönshus utan att fråga dig? Har grannherren planterat åtta jasminbuskar som gör dig så allergisk att du inte kan vara hemma då de blommar? Får grannen grilla kotletter på balkongen? Skäller grannens hund dagarna i ända?
Grannar kan vara en ren välsignelse men de kan också driva dig från vettet. Därför har Radiohuset nu startat Grannakuten och anlitat två experter som varje torsdag svarar på en fråga. Skicka in frågor och berättelser till radiohuset@yle.fi eller här.
Inga frågor är för stora eller små för att tas upp och alla får vara anonyma. Vi hänger inte ut vare sig frågeställare eller granne.
Expert: Marina Furuhjelm
Radiohusets ena expert i Grannakuten, Marina Furuhjelm, jobbar som jurist vid Disponentförbundet sedan fyra år tillbaka och har jobbat med dylika frågor i över tio år. De vanligaste frågorna i hennes jobb kretsar ofta kring just grannfejder och vad man ska ta sig till när ens egna åsikter och tankar inte stämmer överens med grannens övertygelse.
Den andra stora problemgruppen som Marina Furuhjelm ofta stöter på är frågor och bekymmer kring olika reparationer och hur pengarna ska användas inom ett husbolag.
- Folk vet väldigt mycket om sina egna rättigheter i dagens läge i och med internet och det leder till att man funderar mycket kring de här frågorna och håller hårt fast vid det man vet eller tror är rätt, förklarar Furuhjelm.
När det kommer till skyldigheter är folk däremot inte riktigt lika strikta och noggranna.
Själv bor Marina Furuhjelm i en höghuslägenhet i Helsingfors och trivs bra med att bo med många grannar omkring sig.
- Vi tycker om varandra i husbolaget, hälsar på varandra och är en bra blandning av olika åldrar.
Expert: Peter Remahl
Expert nummer två är Peter Remahl som fungerar som ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa.
- Det kommer alltid nu och då fram saker som skaver mellan grannar, där det behövs lite hjälp på traven för att kunna gå vidare, berättar Rehmal.
Bland de vanligaste tvistefrågorna nämner Peter Remahl till exempel hur gårdarna ser ut, om det finns stora maskiner som stör utsikten, samt hur häckar och träd sköts om.
Peter Remahl bor i Bobäck, där han är född och uppvuxen och bor på sin hemgård som han tog över för 25 år sedan.
- Här känner alla varandra och redan det ger en viss trygghet och vi trivs bra med grannarna. Här växer det som det växer och alla är nöjda med det.