Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainskt Natomedlemskap möjligt

Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Medan striderna i östra Ukraina fortsätter med oförminskad styrka så meddelade Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk på fredagen att landet kommer att söka medlemskap i militäralliansen Nato.

Jatsenjuks regering måste först lämna in en motion till parlamentet om att Ukraina ska överge sin officiella alliansfrihet.

Natoambassadörerna samlades till ett krismöte i Bryssel på fredagen och efter mötet sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att alliansen inte utesluter ett möjligt ukrainskt medlemskap.

I övrigt upprepade han att det står helt klart att ryska styrkor är direkt inblandade i militäroperationer inne i Ukraina och det fördömer Nato förstås i skarpa ordalag.

- Vi uppmanar Ryssland att upphöra med sina olagliga militära aktioner mot Ukraina, sade Rasmussen.

Rasmussen lovade att stödja Ukraina med så kallade logistiska lösningar i striderna mot rebellerna. Ukraina ska exempelvis få tillgång till Natos övervakningssatelliter, men någon direkt militär hjälp som vapen är det inte tal om, åtminstone inte i nuläget.

Då FN på fredagen beklagade de stigande dödssiffrorna i östra Ukraina så fördömde FN också de människorättsbrott som både rebellerna och de regeringsstödda frivilligbataljonerna gör sig skyldiga till i östra Ukraina.

Civila i stridsområdena har utsatts för mord, tortyr och kidnappningar av båda sidor.

Läs också:
Putin: Mer humanitär hjälp till Ukraina
Putin: Ukraina begår ett kolossalt misstag
Obama utesluter militär konfrontation med Ryssland