Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extra EU-toppmöte lägger personpussel

Från 2014
Uppdaterad 30.08.2014 12:13.
EU:s flagga
Bild: EPA

EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel i eftermiddag till ett extra toppmöte för att utse åtminstone två centrala poster - Europeiska rådets ordförande och EU:s höga representant för utrikesfrågor. Beslutet borde ha fattats i mitten på juli, men då kunde EU-ländernas ledare inte nå en lösning, men under semestern har positionerna mjukats upp.

Det är ett delikat pussel som ska läggas och det handlar om balans, balans och balans. Parametrarna är nord kontra syd, väst mot öst, stor versus liten, höger mot vänster, man eller kvinna. Sedan är det ju inte så illa om de som utses till topposterna dessutom är språkkunniga, smarta och skickliga på att förhandla vid sidan av att de representerar en intern EU-balans.

I och med att Luxemburgs tidigare premiärminister Jean-Claude Juncker blev utsedd till EU-kommissionens nästa ordförande i juni och att han är en borgerlig kristdemokrat (EPP) från den största gruppen i Europaparlamentet så måste man hitta en balans. Borgerliga EPP blev inte så värst mycket större än socialdemokraterna (S&D) i valet till Europaparlamentet så någon av de nästviktigaste posterna måste gå till S&D.

För få kvinnor

Europaparlamentet har signalerat att det inte kommer att godkänna en EU-kommission där åtminstone nio kommissionärer av 28 är kvinnor. Det vill säga det får inte bli färre kvinnor i nästa kommission än vad det är i den nuvarande, alltså en knapp tredjedel. Juncker själv har också uppmanat medlemsländerna att nominera fler kvinnor, men med klent resultat. Det är bara fyra länder som med säkerhet har nominerat kvinnor, några länder har gett två alternativ. Därför är det särskilt viktigt att någon av de två posterna som i dag utses går till en kvinna.

Italiens utrikesminister Federica Mogherini.
Bildtext Federica Mogherini
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

För Moskvavänlig eller bara oerfaren?

EU:s höga representant för utrikesfrågor är nummer två i kommissionens hierarki och fungerar som ett slags utrikesminister för Europa. Posten innehas nu av Catherine Ashton. Italiens utrikesminister Federica Mogherini uppfyller kriteriet att hon är socialdemokrat och kvinna. I juli då EU senast försökte lägga det här pusslet stötte Mogherini på starkt motstånd från särskilt de baltiska länderna och Polen. Italien har sedan gammalt goda förbindelser med Ryssland och italienarna exporterar mycket dit.

Mogherini har varit återhållsam i frågan om sanktioner mot Ryssland. Hon har också träffat sin ryske kollega Sergei Lavrov i Moskva vilket en del ser som opassande i nuvarande läge. Litauens president Dalia Grybauskaité sade i juli att EU inte kan utse en person som är pro Kreml. Under de senaste dagarna har tidningarna Financial Times och Le Monde på ledarplats kritiserat Mogherini. FT anser att Mogherini är för undfallen mot Ryssland medan Le Monde anser att hon är för oerfaren. Mogherini har bara varit utrikesminister i ett halvår och är bara 41 år gammal.

Polens premiärminister Donald Tusk.
Bildtext Donald Tusk
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Kohandel med polacken

De baltiska länderna och Polen verkar nu har mjukat upp sitt motstånd mot att Mogherini utses och priset är uppenbarligen att Polens premiärminister Donald Tusk (EPP) blir Europeiska rådets ordförande. Rådsordföranden är alltså inte en del av kommissionen utan leder den andra stora EU-institution, rådet, där medlemsländerna möts till olika ministermöten. Rådsordföranden har även kallats EU:s president och hen förhandlar fram kompromisser mellan medlemsländerna.

Tusk har särskilt den tyska förbundskanslern Angela Merkels stöd, men också många andra ledare har under de senaste dagarna ställt sig bakom honom. Problemet med Tusk är att han inte är särskilt flytande på engelska eller franska. Det kan vara komplicerat och tidsödande att behöva förhandla via tolk. Mycket av jobbet går ju ut på att ringa runt till olika huvudstäder för att fråga vilken position de olika länderna har i diverse politiska frågor.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Bildtext Helle Thorning-Schmidt
Bild: EPA/JULIEN WARNAND
Bulgariens kommissionär Kristalina Georgieva.
Bildtext Kristalina Georgieva
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Om det inte blir Tusk är Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt en stark kandidat för jobbet. Hon däremot talar mycket god engelska och franska och skulle ge EU en mera jämställd profil, men eftersom hon är socialdemokrat går det inte ihop med att Mogherini är socialdemokrat, de borgerliga i EPP är knappast villiga att lämna ifrån sig två viktiga poster. Så om italienska Mogherini inte blir hög representant för utrikesfrågor, utan någon annan, så ökar danska Thornings chanser att bli rådsordförande. Om de borgerliga tar den höga representanten är troligen Bulgariens kommissionär Kristalina Georgieva ett starkt namn. Hon representerar ett nytt medlemsland och har varit uppskattad som kommissionär för biståndsfrågor i Barrosos kommission.

När dagens pusselbitar faller på plats (om de gör det) kan sedan den blivande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker lägga resten av pusslet. Han väntas på tisdag eller onsdag nästa vecka presentera sitt förslag till resten av sin nya kommission. Då blir det klart vilken post Jyrki Katainen får om det inte är så att han är en svart häst vid dagens förhandlingar och helt plötsligt, men något oväntat, blir rådsordförande.