Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stig ombord på min husbåt!

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2014 12:00.
Christian Wennerstrand utanför sin husbåt
Bildtext Christian Wennerstrand ska sälja m/s Ettrick och skaffa en mindre husbåt eftersom barnen flugit ur båten.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Att bo urbant kan se ut på många olika sätt. Miljöföreningen Dodo ordnade en alternativ boendemässa i lördags där det gick att se studentbostäder, kollektiva hem och husbåtar. Christian Wennerstrand tog emot på m/s Ettrick.

Blommor hänger i prydliga krukor vid kajen och båtens namn står på brevlådan. Christian Wennerstrand trivs på husbåten där han bor med sin fru Mervi – men inte officiellt, det måste vara skrivna på en adress på fast land.

- Vi skulle vilja bo här hela tiden förstås, men i Helsingfors så får man ju inte bo i en båt. Det är vår sommarstuga, säger Christian Wennerstrand.

Prydligt och gott om rum

Inne i båten finns ett rymligt kök med många krukväxter, vardagsrum, flera sovrum, badrum och en terrass på övre däck. Wennerstrand som är kassör vid Husbåtsskepparna är missnöjd med att husbåtshamnen i Hertonäs inte ännu förverkligats.

- I alla andra städer i Europa finns de, så varför kan vi inte ha husbåtar i Helsingfors. Husbåtarna är en färgklick i staden, det är någonting för stadsbor och turister att se på. Här finns ju allt möjligt annat också, en röd pojke som pissar där vid torget, så varför inte husbåtar, kommenterar Wennerstrand den skulptur av Tommi Toija som står vid Salutorget under Helsingfors festspel.

Kollektivt boende för studenter

Förutom husbåtar var ett tema för mässan kollektivt boende, Katariina Mäkelä gick på en rundtur i HOAS nya studentbostäder på Busholmen. Allt som allt var det elva nyfikna som följde teknologerna Joona och Joona när de visade alla stora och rymliga gemensamma utrymmen som finns i dagens studentboende.

- Det var intressant att få gå och titta på studentbostäderna för jag bor nära och har varit på promenad här. Jag har sett bostäderna utifrån, man ser dem ganska bra. Där uppe var det jättebra utsikt, säger Katariina Mäkelä efter rundturen.

Mässan ”Urbaanit asumismessut” ordnades av miljöföreningen Dodo r.f.