Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland varnar för högre terrorhot

Från 2014
Uppdaterad 31.08.2014 13:45.
chefen för tysklands underrättelsetjänst hans-georg maassen
Bildtext Chefen för den tyska underrättelsetjänsten Hans-Georg Maassen
Bild: EPA/RALF HIRSCHBERGER

I Tyskland varnar chefen för underrättelsetjänsten Hans-Georg Maassen om ett ökat terrorhot i landet.

Han säger att han befarar att islamistiska extremister som har rest till Syrien och Irak kommer att återvända för att utföra terrorattacker.

Maassen säger i en intervju till radiokanalen Deutschlandfunk att det finns ett ökat abstrakt hot om attacker i Tyskland.

Till skillnad från Storbritannien har Tyskland inte ökat sin nationella terrorberedskap eftersom konkreta varningssignaler saknas.

Brutaliteten lockar

Underrättelsechefen Maassen säger att 400 människor har åkt från Tyskland för att strida med jihadister, och fem tyskar har dött när de utfört självmordsattacker.

Maassen vill också utöka samarbetet med Turkiet, eftersom många européer som vill ansluta sig till jihadistgrupper åker via landet.

Orsaken till att många unga muslimer är mer intresserade av att bli medlemmar i IS istället för till exempel al-Qaida är organisationens brutalitet som gör att den känns mer autentisk, säger Maassen.

- Det finns en länk mellan den succé IS har haft i Irak och aktiviteter här i Tyskland och propagandan som riktas mot unga jihadister. IS är ”in-grejen” och mer attraktiv än al-Nusra-fronten, som är al-Qaidas utbrytargren i Syrien, säger han.

Han säger att brutaliteten, radikaliteten och hårdheten i IS lockar, och gör att den uppfattas som mer autentisk än al-Qaida, som inte är lika brutalt.

Tyskland skickar vapen

IS framgångar när det gäller att rekrytera unga tyskar är enligt förbundskansler Angela Merkel det som har gjort att Tyskland har avvikit från sin princip att inte skicka vapen till konfliktdrabbade områden.

Sedan andra världskriget har Tyskland undvikit att skicka vapen, men fattar under söndagen beslut om hurdan militär hjälp som ska skickas till kurderna för att hjälpa dem att bekämpa IS.

Den tyska underrättelsetjänsten säger att det finns allt fler anhängare av radikal islamism i Tyskland, och speciellt den ultrakonservativa salafiströrelsen växer i popularitet.

Opinionsundersökningar visar att tyskarna är negativt inställda till att beblanda sig i konflikten i Irak och Merkel har betonat att hon inte kommer att skicka trupper.
.
Oppositionen har varnat att vapen kan hamna i fel händer och kräver att saken diskuteras i parlamentet. En debatt är planerad på måndagen.