Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel planerar annektering på Västbanken

Från 2014
israeliska soldater på västbanken
Bildtext Israeliksa soldater tar en paus i letandet efter de försvunna tonåringarna i början av sommaren.
Bild: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Israel planerar att tvångsinlösa ett 400 hektar stort område på Västbanken nära Betlehem. Armén har meddelat att området ska utropas till statlig mark enligt "förordningar på politisk nivå".

Organisationen Peace Now, som arbetar emot de israeliska bosättningarna säger att det är frågan om den största tvångsinlösningen på Västbanken sedan 1980-talet.

Planer på en stor bosättning i området har funnits sedan år 2000 och ifjol utlyste regeringen en anbudstävlan om byggandet av tusen bostäder på området, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt organisationen Peace Now bor ett tiotal palestinska olivodlande familjer på området. Reuters skriver att en palestinsk stadsdirektör säger att palestinierna äger marken.

Arméns pressmeddelande om saken sade inget om orsakerna till beslutet att tvångsinlösa marken.

FN:s säkerhetsråd och Haags internationella domstol har fördömt byggandet av bosättningar på palestinska områden.

Kan förvärra läget

Det var i samma områden som tre israeliska tonåringar försvann i början av sommaren och senare hittades döda. Morden var gnistan som fick sommarens krig i Gaza att börja.

När armén letade efter de försvunna ynglingarna grep de hundratals palestinier som tidigare hade släppts i ett fångutbyte, vilket gav upphov till protester.

Israel och Hamas ingick ett avtal om en bestående vapenvila i tisdags.

Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas informatör uppmanade Israel att ta tillbaka tvångsinlösningen.

- Beslutet leder till ökad instabilitet. Det gör bara situationen värre efter Gazakriget, sade Nabil Abu Rdainah enligt AFP.

Diskussion om artikeln