Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Styrsystem för uppvärmning säljs aktivt - forskare skeptiska

Från 2014
Uppdaterad 31.08.2014 20:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Husbolag utlovas lägre värmekostnader - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många husbolag som är anslutna till fjärrvärmenätet har på sistone fått reklam om att de kan sänka sina uppvärmningskostnader med närmare en femtedel, genom att skaffa en extra apparat till sin värmecentral. Forskare och myndigheter är ändå skeptiska.

styrsystem
Bildtext Styrsystemet består av två små dosor som kan installeras på under en timme.

Esbobon Ulf Sjögren stegar in i värmecentralen i det flervåningshus han bor i. Här lät man i fjol våras installera ett reglage som snabbare än tidigare känner av temperaturförändringar i lägenheterna.

- När ventilerna öppnas eller stängs i termostaterna i värmeelementen så uppstår en tryckförändring, och systemet känner av det här. Det producerar därmed mindre eller mer värme, enligt behov, förklarar Sjögren.

fjärrvärme
Bildtext Fjärrvärmekostnaderna kan bli lägre, åtminstone enligt tillverkarens egna uträkningar.

Det här kan innebära lägre värmekostnader vissa månader.

- Värmekostnader är ju den största enskilda posten i ett husbolags budget, det är ungefär 40 procent, och drar man då ner 10 procent på kostnaderna så är det ju en inbesparing som verkligen syns på årsbasis, fortsätter han.

Tio procent är alltså den inbesparing som husbolaget lär ha fått på ett år, enligt tillverkarens egna beräkningar. Totalt har cirka 2300 finländska husbolag fått ett sådant här styrsystem installerat - de flesta i hus med fjärrvärme. Men flera experter som Yle Nyheter har talat med är ändå skeptiska. Vi har ringt runt till bland annat Energibranschen, Fastighetsförbundet, VTT, Motiva och Uleåborgs yrkeshögskola.

"Onödig pryl"

Sami Seuna
Bildtext Sami Seuna jobbar som energirådgivare och sakkunnig.

På Motiva, ett företag som ger energirådgivning till konsumenter på uppdrag av Arbets- och näringsministeriet, anser man till och med att reglaget kan vara onödigt.

- Jag skulle säga att man kan minska värmeutgifterna lika mycket genom att justera det nuvarande värmesystemet. Billigare blir det också, kommenterar Sami Seuna som är sakkunnig vid Motiva.

Är en sådan här teknisk tilläggsdel alltså onödig?

värmeelement
Bildtext Den rekommenderade inomhustemperaturen är cirka 21 grader.

- Dess lönsamhet kan vara lägre än vad man tänker sig i samband med att bestämmer sig för att köpa en.

Seuna tillägger att uppvärmningen är fel inställd i ungefär 40 procent av husbolagen i vårt land – ofta så att det blir alltför varmt i lägenheterna. Att byta termostaterna cirka vart tionde år kan också spara upp till 15 procent.

Forskare: Inte så effektivt

Det aktuella reglaget för uppvärmning har undersökts vetenskapligt vid Uleåborgs yrkeshögskola och där har man kommit till samma slutsats: att justera det existerande värmesystemet är i stort sett lika effektivt som att spendera flera tusen euro på en ny apparat.

- På sätt och vis är det en bra produkt, och på sätt och vis är den helt onödig. Om husbolaget ställer in sitt värmesystem rätt så behövs reglaget inte. Men att göra det krävs att värmeproffs besöker varje lägenhet, kommenterar Veli-Matti Mäkelä som är enhetschef vid yrkeshögskolan.

Mäkelä tillägger att många proffs anser att reglaget mest bara ökar strömförbrukningen.

Sjögren och VTT

Styrsystem
Bildtext Så här ser den andra delen av styrsystemet ut.

Men Sjögren låter sig inte övertygas av vad forskare och myndigheter säger.

- Jag anser själv att det statistiska beviset är stort. Apparaterna har installerats kommersiellt sedan år 2010. Så i vissa husbolag har de till och med varit i drift i fyra års tid. Och totalt i mer än 2000 husbolag. Jag tycker det får tala för sig.

Han välkomnar ändå mer oberoende forskning för att få större klarhet i frågan - till exempel från Statens tekniska forskningscentral VTT:s sida.

VTT har alltså inte forskat i det här än men centralens specialforskare Kari Hemmilä säger så här i ett uttalande för Yle Nyheter:

- När det gäller byggnaders uppvärmning och energieffektivitet är det viktigt att värmen är jämnt fördelad i alla utrymmen och att rumstemperaturen hålls konstant medan utomhustemperaturen varierar. Om situationen ursprungligen är så här så tillför inte ett nytt styrsystem någonting i sig.