Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Prins Carl Philip: "Jättekul att vara med i Northern Coasts 2014"

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2014 10:36.
carl philip,
Bildtext Prins Carl Philip.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Prins Carl Philip är just nu på plats i Åbo och deltar i den multinationella marina övningen Northern Coasts 2014, där prinsen ingår i staben på det svenska fartyget HMS Carlskrona.

Prinsens befattning i övningen har namnet BWA (Battle Watch Assistant) och Carl Philip trivs med sin roll.

- Det är jättekul att vara med i övningen Northern Coasts 2014 och mycket intressant att få se hur de andra nationerna arbetar. För i min roll får jag verkligen se hur alla jobbar. Vi har också ett bra gäng i staben. Alla jobbar på och hjälper varandra, så det går bra.

carl philip,
Bildtext Prins Carl Philip är sedan tidigare reservofficer inom marinen, där han har kaptensgrad.
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Jag har trivts väldigt bra tidigare också när jag har varit med i liknande sammanhang. Men nu är det några år sedan, så det tar lite tid att komma in i allt. Militärer älskar förkortningar, så man måste se till att lära sig allt sådant först, säger prinsen med ett skratt och tillägger:

- Men man kommer ändå rätt snabbt in i det hela och jag trivs verkligen i den här miljön.

Vad vill prinsen få ut av den här övningen?

- Jag vill få en inblick i hur staben arbetar, hur man löser alla problem i en multinationell miljö och hur en stab på den här nivån jobbar.

Vad tycker prinsen om att vara i Finland och Åbo?

- Det har varit väldigt trevligt och det lilla jag har sett av Åbo har varit jättefint.

Stabschefen: "Det kommer att gå utmärkt för prinsen"

Staben på HMS Carlskrona består av 35 personer från tre olika länder, det vill säga Sverige, Finland och Tyskland. Anna-Karin Broth är stabschef och hon berättar mer om organisationen där prins Carl Philip ingår.

carl philip, anna-karin broth
Bildtext Prins Carl Philip och stabschefen Anna-Karin Broth på väg mot den samlade presskåren.
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Vi har sju olika grupper som leds av olika chefer och våran grupp heter CTG 356.01. Ledningen av ett 40-tal fartyg sker härifrån HMS Carlskrona, och det är också här staben är grupperad och jag är chef över den staben där prins Carl Philip ingår som en medarbetare.

Vid sådana här tillfällen blir det mycket fokus på prins Carl Philip, men hur är det att ha med honom i staben?

- Det är väl egentligen först i dag när allmänheten har möjlighet att gå ombord och när medierna kommer som det har blivit lite mer uppmärksammat och det är ju positivt i och för sig. Alltså att kungahuset syns ute på våra övningar och att Försvarsmakten och Marinen också får ett ansikte utåt.

"Prins Carl Philip är spindeln i nätet"

Kan du beskriva prinsens roll i Northern Coasts 2014?

- Prinsen ingår i det vi kallar current operations. Han sitter som deltagare i vaktorganisationen, där man hanterar all in- och utgående trafik, kontrollerar att fartygen rapporterar som de ska, skickar iväg de signaler som vi måste ge till våra underställda fartyg, förbereder genomgångar och orienterar resterande del av staben. Han är också med i bedömandearbete och i planeringsdelar. Så det är en väldigt komplex roll och jag är inte avundsjuk på honom, säger stabschefen med ett leende.

carl philip,
Bildtext Prins Carl Philip blir intervjuad.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Hur menar du då?

- Man är spindeln i nätet. Man måste veta lite om allt möjligt och han går också parallellt med erfarna sjöofficerare som han assisterar och hjälper, så han han har en stor del i navet kring stabens arbete.

Stort ansvar med andra ord, hur klarar prinsen den rollen?

- Den här övningen är ett bra tillfälle för prinsen att delta i, då den är multinationell och det kommer att gå utmärkt för honom.

Vad betyder övningen för din del?

- Jag är ju också en del som blir övad, så det är klart att det är bra att få internationell erfarenhet och att jobba i en multinationell stab. Jag har jobbat i olika staber i olika roller och nu får jag göra det igen som stabschef. Man lär sig alltid något nytt och det är intressant att se hur andra medarbetare i staben tar del av deras erfarenheter i hur de ser på lösandet av uppgiften. Så det är lärorikt även för mig.

Övningen genomförs för åttonde året i rad

I Northern Coasts 2014 deltar totalt 13 nationer, 56 fartyg och 2 800 personer.

Målsättningen med manövern är att EU-länder, Nato och Partnership for Peace övar den marina förmågan i trånga farvatten.

Northern Coasts 2014 genomförs för åttonde året i rad och i år står Finland värd. Övningsområdet omfattar Bottenhavet, Norra Östersjön och Finska viken.

Läs mer:
NOCO14 samlar sjöstridskrafterna i Åbo
Prins Carl Philip besöker Åbo i samband med manöver
Demonstration mot storövning i Åbo