Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mayaindianer jagade bort ultraortodox judisk sekt

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2014 11:27.
lagode atitlan
Bildtext Den vackra sjön Lago de Atitlán är ett populärt turistmål i Guatemala
Bild: EPA/ULISES RODRIGUEZ

Medlemmar av en ultraortodox judisk sekt har blivit bortkörda från turistbyn San Juan La Laguna i Guatemala efter sammandrabbningar med den lokala mayabefolkningen, skriver bland andra The Telegraph.

Över 200 medlemmar av sekten Lev Tahor flyttade till Guatemala tidigare i år eftersom de beskylldes för övergrepp mot barn i Kanada, där de tidigare bodde.

Lev Tahor grundades på 1990-talet. De använder ingen teknologi, de kvinnliga medlemmarna använder svarta kåpor från topp till tå, och största delen avsektmedlemmarnas tid går åt till bön och religiösa studier.

Strax efter att de flyttat till San Juan La Laguna uppstod konflikter mellan dem och ursprungsbefolkningen, som har blivit förföljd i historien.

Byborna kallade sektmedlemmarna “los hombres de negro”, eller männen i svart. De ska inte ha velat integrera sig och skrämde bort turisterna, som den lokala ekonomin är beroende av.

- De skrämde oss på gatorna. Vi trodde att de ville ändra våra seder och vår religion, säger en medlem av de äldres råd i byn.

Rådet röstade förra veckan om att utvisa gruppen.

Impopulära i Israel

Den djupt religiösa judiska gruppen motsätter sig staten Israel, och kallas ibland av israelisk media för ”de judiska talibanerna”. De anser att en judisk stat bara kan utses av gud, inte av människor.

De flydde från Kanada där myndigheter utredde påstådda övergrepp och barnäktenskap inom sekten, vars grundare Rabbi Shlomo Helbrans har suttit två år i fängelse i New York för att ha kidnappat en pojke.

Lev Tahor-medlemmar hävdar att de har hotats med våld och med att vattenförsörjningen skulle avbrytas. Gruppen tog sitt pick och pack och åkte i exil till Guatemala City.

- Vi bestämde oss för att åka eftersom de äldres råd inte vill ha oss här. Det är synd, och det fanns människor här som tyckte om oss, för de grät när vi åkte, säger sektmedlemmen Misael Santos.