Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska senatorer vill beväpna Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
john mccain
Bildtext USA:s senator John McCain förespråkar att USA skickar vapen till Ukraina
Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI

Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina om en lösning på krisen i Ukraina fortsätter på måndagen i Vitrysslands huvudstad Minsk. Samtidigt uppmanar ledande senatorer i USA president Barack Obama att skicka vapen till Ukraina.

Ukraina representeras av den förre presidenten Leonid Kutjma och Ryssland av landets Ukrainaambassadör Mihail Zurabov.

Också en av de östukrainska separatisternas ledare, Andrei Purgin, har meddelat att han deltar i mötet. Han säger att det bara är små steg som tas i förhandlingarna, och något genombrott är inte att vänta.

Ländernas presidenter Petro Porosjenko och Vladimir Putin möttes i Minsk förra veckan, och kom då överens om att skärpa gränsbevakningen mellan länderna.

Ukrainas preisdent Porosjenko sade på veckoslutet att han hoppas att förhandlingarna kan leda till en vapenvila.

"Ge Ukraina vapen!"

Ledande amerikanska senatorer kräver att USA skickar vapen till Ukraina för att hjälpa landet att strida mot vad de kallar en rysk invasion, rapporterar amerikanska medier.

Chefen för senatens kommitté för utrikesrelationer Robert Mendez säger att Rysslands president Vladimir Putin måste betala för sin aggression.

Senatorn John McCain sade att det inte är frågan om något infall, utan om en invasion, och att Ukraina bör få de vapen de behöver.

Han sade också att Putin är en gammal KGB-överste som vill återupprätta det ryska imperiet.