Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I Lovisa är man beredd

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 08:40.
Kärnkraftverket i Lovisa

I Lovisa är man redo om det skulle gå så att Fennovoimas framtida kärnkraftbygge i Pyhäjoki inte blir av.

Fennovoimas projekt har en tid kämpat i motvind. Kostnaderna för kärnkraftverket är nu beräknade till 7 miljarder mot tidigare 4 miljarder. Från början planerade man ett kärnkraftverk med en kapacitet på 1600 megawatt. Nu är man nere i 1200 megawatt. Aktionärer har hoppat av och Fennovoima jagar nya med ljus och lykta. Näringsminister Jan Vapaavuori har sagt att det finska ägandet i Fennovoima borde stärkas för att riksdagen ska kunna ta ett principbeslut om ett kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.

Ser ljust ut

I Lovisa har man inte hört någonting om eventuella planer på att flytta över ett framtida kärnkraftsbygge från Pyhäjoki till Lovisa, men i Finlands första kärnkraftsort är man beredd för ett nybygge.

- Våra möjligheter ser ljusare ut nu i och med motvinden för Pyhäjoki-projektet, säger Tom Liljestrand - stadsstyrelsens ordförande i Lovisa. Det som bland annat talar för Lovisa är att det redan finns färdigtbyggd infrastruktur i form av vägar och ellinjer.

Det brådskar

Ett eventuellt bygge av en tredje reaktor i Lovisa borde planeras nu, eftersom loven för de nuvarande enheterna i Lovisa slutar att gälla år 2028 och 2030.

- Vi följer med situationen, säger Tom Liljestrand och konstaterar också utgående från diskussionerna kring Pyhäjokis vara eller inte vara att det kommer att bli en intressant höst.

Läs också:
Fortums vd: Inte möjligt att ta i bruk ny reaktor ännu