Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Long Play: Talvivaaras ledning kände tidigt till miljöproblemen

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2014 15:33.
Talvivaaras gruva

Talvivaaragruvans ledning kände till miljöproblemen vid gruvan redan år 2009 rapporterar nättidskriften Long Play, som koncentrerar sig på undersökande journalistik.

Tidigare anställda vid gruvan berättar att ledningen inte reagerade på de växande miljöproblemen.

Long Play har fått tag i polisens förundersökningsmaterial kring de misstänkta miljöbrotten vid gruvan. Materialet är 4 500 sidor långt.

Enligt förundersökningen uppmättes höga halter av sulfat, natrium och mangan i närheten av gruvan i Sotkamo redan för fem år sedan. Nivåerna var i vissa fall omkring hundrafalt högre än vad som står utsatt i gruvans miljölov.

Sammanlagt är 18 personer misstänkta för grov miljöförorening i samband med Talvivaarahärvan. Polisen har hört 23 personer som vittnen och målsägande.

Forsttyrelsen kräver Talvivaara på 8,6 miljoner euro i skadestånd. Styrelsen äger 40 obebyggda fritidshustomter i Talvivaaras omedelbara närhet.

Problem med svavelväteanläggningen redan år 2009

I förundersökningen finns också uppgifter om att styrsystemet vid Talvivaaras svavelväteanläggning gick sönder för första gången redan år 2009. Trots att en allvarlig nödsituation uppstod anmäldes fallet aldrig eftersom arbetarskyddsombudet inte ansåg att det var nödvändigt. Det här fallet har inte kommit ut i offentligheten tidigare.

Senare skedde två svavelväteutsläpp vid gruvan som fick allvarliga följder. År 2010 miste två anställda vid gruvan medvetandet i samband med ett svavelväteutsläpp. År 2012 dog en av gruvans anställda i svavelväteförgiftning.

Förfalskade produktionssiffror och skennickel

Long Play rapporterar också om olika oegentligheter under gruvans tidiga verksamhetsår. Enligt de tidigare anställda startades gruvverksamheten upp i ilfart hösten 2008.

För att få i gång produktionen inom den tidtabell den dåvarande huvudägaren och vd:n Pekka Perä hade satt upp tog man till olika nödlösningar och bröt mot arbetsskyddsbestämmelserna för hur svavelväte ska hanteras.

Talvivaaras vd
Bildtext Pekka Perä

Talvivaara ser också ut att ha förfalskat produktionssiffror. Bolaget levererade till och med skennickel till sina kunder, skriver Long Play.

I slutet av februari år 2009 meddelade Talvivaara att den första lasten med nickel, sammanlagt 100 ton, hade levererats till Harjavalta för förädling.

Gruvan producerade ändå bara 26 ton nickel under det första kvartalet år 2009.

Det här är den enda uppgiften i Long Plays artikel som Talvivaara har kommenterat.

Enligt Talvivaara har man inte förfalskat produktionssiffrorna utan mängderna stämmer, skriver Talouselämä. Lasten på 100 ton innehöll inte rent nickel, utan en anrikad nickelprodukt med en nickelhalt på 26 procent.

Läs också:
Pekka Perä: Gruvbranschens Matti Nykänen
Staten betalar för Talvivaaras föroreningar
Talvivaaras urantillstånd hävdes
Talvivaara gjorde en enorm förlust
Talvivaara måste investera 100 miljoner i miljön
Myndigheterna handfallna inför Talvivaara-läckaget
Talvivaara bekymmer för staten
Talvivaara företagssaneras