Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flaggdag markerar fortsättningskrigets 70-årsdag

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Finlands flagga
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Inrikesministeriet uppmuntrar till allmän flaggdag på torsdag för att uppmärksamma att det är 70 år sedan fortsättningskriget slutade. Initiativet kommer från krigsveteranerna och krigsinvaliderna i Kankaanpää.

- Vi diskuterade förslaget på ministeriet och kom fram till att en flaggdag är ett bra sätt att minnas slutet på fortsättningskriget och krigets långvariga inverkan på familjernas vardag, säger inrikesminister Päivi Räsänen i ett pressmeddelande.

Vapenvilan som markerade slutet på kriget för Finlands del inleddes på morgonen den 4 september 1944.

Räsänen tillägger också att vi fortfarande lever i en värld där krig är möjligt.

- Flaggdagen kan påminna om att det också i dagens Europa finns familjer som inte känner till sina familjemedlemmars öden.

Flaggan kan hissas från och med klockan 8 på torsdag morgon den 4 september och ska halas vid solnedgången, dock senast klockan 21.

Finland har sex officiella flaggdagar och tretton övriga flaggdagar som finns antecknade i statskalendern. Dagen då presidenten tillträder räknas också som en officiell flaggdag.

Inrikesministeriet kan under övriga dagar beordra flaggning, exempelvis under officiella statsbesök eller speciella högtider. Ämbetsverk och inrättningar har då skyldighet att hissa flaggan.

Diskussion om artikeln