Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2014 21:31.
Nazar Ali på Kungs pizza kebab i Ekenäs.
Bildtext Nazar Ali på Kungs pizza kebab i Ekenäs.
Bild: Yle/Tove Virta

Granskningen av etniska restauranger i Västnyland sköttes respektlöst, anser en av ägarna. Polisen i västra Nyland granskade förra veckan ett femtiotal etniska restauranger tillsammans med skatteförvaltningen, NTM-centralen och gränsbevakningen.

Det sköttes respektlöst, tycker en av restaurangägarna som råkade ut för granskningen samtidigt som många frågar sig varför bara så kallade etniska restauranger granskats.

Nazar Ali som driver en restaurang i Ekenäs fick myndigheternas besök i fredags och han är inte glad för det burdusa intrånget.

Massiv granskning

Nazar Ali är säker på att han missade flera kunder på grund av att granskningen såg så massiv ut då polisen kom tillsammans med flera andra myndighetspersoner.

En av dem slängde på ett otrevligt sätt ett identitetskort på disken och Nazar Ali anser att han allmänt blev respektlöst behandlad.

Han kunde till exempel inte ta emot kunder och inte heller svara på en pizzabeställning som samtidigt råkade komma per telefon. Alla de som såg utländska ut i restaurangen var dessutom tvungna att visa id.

Lugnt och diskret i Sverige

Nazar Ali har tidigare drivit en restaurang i Sverige och varit med om en liknande granskning där. Han skulle önska samma respekt av de finska myndigheterna som de svenska han, säger han.

- I Sverige kom myndigheterna in lugnt och diskret, böjde sig framåt för att visa sitt identitetskort och gjorde allt för att inte störa kunderna och beställningarna.

"Intågen var synliga"

Minna Immonen är kriminalkommissarie på enheten för ekonomiska brott inom Västra Nylands polisinrättning. Hon håller med om att intågen var ganska synliga i restaurangerna.

- Myndigheterna rörde sig i grupper på sex personer. Mottagandet var för det mesta bra eller utmärkt. På något ställe hände det att det hettade till, men det hör till vår arbetsbild.

- Men vi vill göra ett förebyggande jobb, vi ger råd och guidar så att färre fall sedan kommer till oss, säger Immonen.

Nazar Ali på Kungs pizza kebab i Ekenäs.
Bildtext Nazar Ali.
Bild: Yle/Tove Virta

Från arbetarskydd till illegal arbetskraft

Senaste veckoslut gick alltså sammanlagt 32 myndighetspersoner runt i polisdistriktets åtta kommuner för att granska allt från arbetarskydd till illegal arbetskraft. 52 så kallade etniska matställen granskades.

- Den här gången granskades restauranger där ägaren eller ägarna har utländsk härkomst i kombination med om det serverades etnisk mat där. Bakgrunden på alla ägare eller ansvarspersoner kollades innan. Det var inte lunchrestauranger, utan mer snabbmatsställen eller liknande. De restauranger som inte serverar finländsk mat är enligt polisen etniska, säger Minna Immonen.

Restaurangerna valdes också ut på basen av tips som kommit in till de myndigheter som deltog i granskningen, det vill säga polisen, gränsbevakningen, NTM-centralen och Skatteverket. Den här gången granskades inte livsmedelshygienen eller eventuella falska varor.

Immonen försäkrar att kommande granskningar inte ska gälla endast icke utländska restaurangägare.

- Utan vidare övervakar vi också finska restauranger. Men det här är också en resursfråga.

Minna Immonen säger att den här sortens kontroller har gjorts under flera års tid på olika håll i landet, också inom till exempel byggbranschen.

- Just nu var det restaurangernas tur eftersom det har visat sig att deskapar en hel del jobb åt oss.

Nazar Alis restaurang ok

Endast 11 av 52 restauranger klarade sig bra i granskningen, Nazar Alis restaurang var en av dem.

I helgen kollades speciellt olycksfallsförsäkringar, arbetsturslistor, arbetsplatshälsovårdens kontrakt och arbetstagarnas kontrakt. Utöver det gjordes också bokföringsrelaterad kontroll av exempelvis löneutbetalningar, arbetstider och semestrar.

- Det vill säga hur man behandlar de anställda och vilka rättigheter de har. Känner de till försäkringar, hälsovård? Speciellt vill jag lyfta fram arbetsturlistorna, man har rätt till planerade arbetsturer. Det står uttryckligen i lagen. Och listan ska finnas att få eller vara synligt framme, säger Immonen.

Arbetsturlistor saknades

De mest typiska lagbrottet bland restaurangerna var att det helt saknades arbetsturlistor. Till myndigheterna förklarade man det med att ägarna tar in människor då behov finns. Bristerna ledde till att det delades ut böter till hälften av restaurangerna, det vill säga 26 stycken, genast.

- Vi ser i vårt jobb hela tiden efter individens rätt att få lön och också pension. Inte kan man ju ha det så att man står till arbetsgivarens förfogande hela tiden, säger Minna Immonen.

Många gånger var det släktingar och vänner som hjälpte till i restaurangen. Enligt myndigheterna jobbar de då hela tiden.

Vad gäller försäkringar och hälsovård så hittades till exempel dokumenten i låsta källare, information som ska finnas till påseende för alla hela tiden.

- På ett ställe hittade vi en praktikant som TE-centralen betalade för och som skötte en hel restaurang ensam.

En restaurang stängdes genast och en person som befann sig illegalt i landet hittades.

Immonen säger inte var de här restaurangerna finns eftersom det är för stämplande. Myndigheternas undersökning av matställena fortsätter ännu och kan leda till vidare straff.