Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motstridiga känslor när Estland tar emot Obama

Från 2014
USA:s president Barack Obama deltog i G7-ländernas toppmöte i Bryssel den 5 juni 2014

USA:s president Barack Obama anländer tidigt på onsdagsmorgonen till Estland på ett kort statsbesök. Det är andra gången på åtta år en amerikansk president besöker Tallinn och officiellt är det en stor framgång för Estland. Men bland invånarna råder motstridiga känslor, trots att vänskapen med USA överlag ses som nödvändig.

- Det är toppen, säger Margus och hans fru förstärker med ett "jättekul".

Det måste sägas genast i början, de är väldigt många som tycker att det är trevligt och fint att USA:s president Barack Obama kommer till Tallinn på besök. Det är inte svårt att hitta dem och de utgör av allt att döma en majoritet av esterna.

Men det är nästan lika lätt att hitta kritiker till besöket, eller sådana som har svårt att bestämma sig.

- Jag bor mitt i stan och våra möjligheter att röra oss begränsas, säger Denez. Det är samma skräp som när George Bush den yngre var här. Tidningarna säger att det kommer att kosta miljoner och att Estland måste stå för hela notan.

Denez stöder fullhjärtat Estlands USA-vänliga politik, i synnerhet nu när Ryssland bråkar med Ukraina, men han tycker att toppolitikerna kan mötas någon annanstans med tanke på kostnaderna.

Den äldre farbrorn Meelis säger uppgivet att USA gör som USA vill, oberoende av vad vanliga ester tycker. Våra politiker bryr sig inte om vad vi säger.

- Obama kommer för att han vill komma, så enkelt är det, enligt Meelis.

Meelis har i princip ingenting emot att Barack Obama kommer till Tallinn, men han tycker att besöket kunde ordnas på ett helt annat sätt, med lägre profil.

- Om man inte gjorde så stor grej av det skulle säkerhetshoten antagligen vara mycket färre. Och så kunde han stanna lite längre, så att han hinner lära sig något om Estland, menar Meelis.

Det som är tydligt när jag gör gatuintervjuer är att så gott som alla stöder Estlands USA-vänliga politik. USA uppfattas som mer pålitligt än EU när det gäller Natos artikel 5, som lovar att Nato försvarar alla medlemsländer som angrips av en främmande makt.

Men en taxichaufför jag talar med har ett annat perspektiv. Han säger att det är en onödig provokation att ta emot USAs president.

- Vad gör vi med en vän på andra sidan oceanen när vi har en vän bara 200 kilometer härifrån, säger han. Estland borde sköta kontakterna med Ryssland bättre.

Taxichauffören är ryskspråkig och hans åsikt delas av många av ryssarna här. Men det betyder inte att stödet för det som Ryssland gör i Ukraina nödvändigtvis är stort, säger en av mina ryskspråkiga vänner.

- Det här är något vi talar mycket om just nu, att det är onödigt att provocera Ryssland.

En annan ryss påpekar att bara ett halvt år efter att president George Bush besökte Estland år 2006, så utbröt kravallerna kring Bronsstatyn i Tallinn. Många tror att Bronsnatten var Putins hämnd.

Estlands utrikesminister Urmas Paet vill inte lyssna på kritikerna alltför mycket. USA-hatare finns överallt, förenklar han odiplomatiskt om dem som vill satsa på vänskap med Vladimir Putin i stället för Obama.

- När det kommer till kritan i morgon så kommer alla förståndiga mänskor att förstå att Obamas besök är värt besväret, säger Paet. Det är inte en språkfråga.

- Det är klart de förstår. Om någon fastnar i bilkö i morgon så vet han eller hon varför trafiken står stilla, för att det är viktigt för hela regionens säkerhet.

Text: Gustav Antell