Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

DNA går inte att förfalska

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 11:23.
Bild: Wikimedia/Ud

I Sverige har den först domen fällts där utbytet av DNA-utbytet mellan Sverige och Finland varit avgörande. I våras började polismyndigheterna i de två grannländerna utbyta information om DNA-spår på brottsplatser och jämföra sina DNA- register.

Sveriges Radio rapporterade om den första domen där DNA-utbytet mellan Finland och Sverige varit avgörande. Den finska polisen kunde överlämna en man som gjort sig skyldig till våldtäkt. De visste namnet på personen och han var också anhållen för våldtäkt i Finland

I Finland är det främst vid egendomsbrott och narkotikabrott som uppgifter från DNA-register utomlands varit till hjälp. Pekka Vasara som är kriminalinspektör vid Centralkriminalpolisen berättar att DNA-registren varit ett viktigt verktyg för att säkerställa de misstänktas identitet.

Pekka Vasara vid Centralkriminalpolisen
Bildtext Pekka Vasara
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Första gången en person blir åtalad vid till exempel ett egendomsbrott så är det mycket viktigt att veta om han eller hon också har dömts för ett brott i andra länder, eftersom personen då skall få ett strängare straff. Identitetshandlingar kan man förfalska, men man kan inte byta ut sitt DNA, säger Vasara.

Polisens arbete underlättas då de inte behöver sända ut en rättshjälpsbegäran. Från Sverige går det att få information från DNA-registret till Finland på några dagar, och i brådskande fall på några timmar.

Samarbetet med Nederländerna som redan pågått i fem år har varit mera problematiskt. Från Nederländerna tar det minst en månad att få uppgifter från DNA-registret.