Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty anklagar IS för etnisk rensning

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 11:49.
Yazidiska flyktingar
Bildtext Amnesty har intervjuat människor som har lyckats fly undan våldet.

Människorättsorganisationen Amnesty anklagar terrorgruppen IS för systematisk etnisk rensning av minoriteter i norra Irak. I augusti dödade IS över 1 400 personer enligt FN.

Amnesty International har intervjuat ett stort antal människor som har överlevt IS våld i norra Irak. I en rapport som publiceras på tisdagen offren de vad de har utsatts för och vad de har sett andra människor råka ut för.

Yazidisk kvinna flyr undan IS med sin son på ryggen.

IS har bland annat utfört massavrättningar och masskidnappningar och våldtagit tusentals kvinnor och även barn. Offren tillhör olika etniska minoriteter, och Amnesty anklagar därför IS för etnisk rensing och krigsbrott.

- Massakrerna och kidnappningarna som IS har utfört är skakande bevis på att en våg av etnisk rensning mot minoriteter drar fram över norra Irak, säger Donatella Rovera från Amnesty International.

Många av offren har begravts i massgravar.

Skadskjutna lämnades för att dö

Den yazidiska minoriteten hör till den värst drabbade. Enligt Amnesty inträffade två av de värsta enskilda massavrättningarna i de yazidiska byarna Qiniyeh och Kocho den tredje augusti och den femtonde augusti. Hundratals människor mördades i de två byarna.

Överlevande berättar hur män och pojkar lastades in i bilar och kördes i väg för att sedan avrättas systematiskt. Många av dem sköts på flit på sådana ställen så att de inte dog direkt, och lämnades sedan för att dö.

De två bröderna Saeed och Khaled hörde till dem som överlevde sina skador, men de förlorade sju bröder. Saeed blev skjuten tre gånger i sitt vänstra knä, en gång i axeln och en gång i höften.

En annan överlevande - Salem - berättar för Amnesty att han lyckades krypa iväg och gömde sig i närheten av platsen där massakern inträffade i tolv dagar. Från sitt gömställe såg han andra bybor ligga skadade och hjälplösa.

- En del av dem kunde inte röra sig, de bara låg där med svåra smärtor och väntade på att dö. De dog en fruktansvärd död. Jag lyckades släpa iväg mig och räddades av en muslimsk man, berättar yazidiska Salem.

Många av de överlevande beskriver de grymma skuldkänslorna de nu tampas med för att de lyckades rädda sig själva medan så många andra lämnades åt sitt öde.

FN skickar utredare till Irak

Enligt FN dödades åtminstone 1 400 människor i våldet i norra Irak i augusti månad. Ungefär lika många skadades under samma period. FN understryker att det bara är bekräftade dödsfall, och att det kan finnas betydligt fler i områden där den irakiska regeringen inte har någon kontroll.

FN:s människorättsråd beslöt på måndagen att skicka experter till Irak för att utreda de misstänkta krigsbrotten. Gruppen består av elva experter, och ska rapportera tillbaka till FN i mars nästa år. Genom utredningen vill FN försäkra sig om att de skyldiga inte går fria.

- De rapporter som vi har fått visar omänskliga handlingar på en ofattbar skala, säger Flavia Pansieri som är FN:s biträdande människorättskommissarie.

FN har utfört liknande utredningar i bland annat Syrien, Sri Lanka, Gaza, Centralafrikanska republiken och Eritrea.

Iraks minister för mänskliga rättigheter, Mohammed Shia al-Sudani, varnade under FN-mötet för att IS inte bara är Iraks problem utan att terrorgruppen hotar alla världens länder.

- Vi har ställts inför ett terroristmonster. Grymheterna överstiger allt som andra terroristgrupper gjort, sa Mohammed Shia al-Sudani inför FN.

Australiens premiärminister Tony Abbot jämförde på tisdagen IS med nazisterna under andra världskriget, och sa att det är berättigat att använda "extrem styrka" för att slå ner dem.