Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa räddar Talludden genom lån

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
eurosedlar i plånbok
Bild: Yle Åboland

Fastighetsbolaget Talludden i Kuggom i Lovisa får ekonomiskt stöd av Lovisa stad. Staden beviljar ett lån på 15 000 euro för att förhindra att bolaget går i konkurs.

Lovisa är bolagets största ägare vid sidan av andra kommuner i Östnyland. I bolagets utrymmen verkar bland annat ett kommunalt daghem och Esperi Oys vårdhem.

De utrymmen som Esperi hyr ut är i dåligt skick och därför uppmanar Lovisa stad bolagsstyrelsen att omedelbart börja förhandla med Esperi om en uppsägning av hyreskontraktet. Esperi bygger nya lokaler som vårdhemmet flyttar till senast i slutet av nästa år. Staden börjar också genast söka nya lokaler för dagiset.

Bolaget sjunker utan stadens hjälp

Fastighetsaktiebolaget har skulder på över 350 000 euro. Folkhögskolan Axxells hyreskontrakt gick ut i slutet av juni och bolaget har inte hittat nya hyresgäster till utrymmena. Fastighetsbolaget har upprepade gånger haft betalningssvårigheter och behövt Lovisa stads hjälp. De andra ägarna (Borgå stad, Lappträsk kommun, Sibbo kommun och Garantiföreningen för Östra Nylands Folkhögskola) har meddelat att de vill sälja bolaget.

Lovisa stadsstyrelse kom under sitt möte på måndagen fram till att fastighetsbolaget upplöses senast den 31 december 2015 och fastigheterna säljs.