Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läget med Ryssland får finländarna att köpa inhemskt

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
hjärtbladsflaggan
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Nästan en femtedel av finländarna uppger att de har börjat köpa mera inhemska produkter på grund av läget med Ryssland. Det visar en enkät som Förbundet för finländskt arbete har gjort.

Sammanlagt 17 procent av de svarande sade att de har börjat konsumera mera inhemska produkter på som följd av Rysslands sanktioner mot produkter från Europa. 21 procent av kvinnorna och 13 procent av männen svarade så här.

Sammanlagt svarade 1 006 15-70-åriga finländare på enkäten. Den gjordes av Innolink research, och utfördes elektroniskt i slutet av augusti.

Syns främst i matbutikerna

Vd:n för Förbundet för finländskt arbete, Tero Lausala, säger att finländarna redan i ett par års tid har föredragit att köpa inhemskt och att Rysslandssanktionerna har förstärkt trenden ytterligare.

Enligt Lausala har Rysslands sanktioner, som trädde i kraft i början av augusti, fått finländarna att se över sitt eget konsumtionsbeteende.

- Det har uppstått ett slags medborgarrörelse kring det här som syns speciellt i matbutiken, säger han.

Bland annat blev ost och andra mjölkprodukter ämnade för den ryska marknaden mycket populära i de finländska matbutikerna, påpekar Förbundet för finländskt arbete. Enligt vd:n Tero Lausala kan efterfrågan på produkter från små finländska producenter också öka på längre sikt.

Förbundet för finländskt arbete driver som bäst en kampanj enligt vilken Finland skulle få 10 000 nya arbetsplatser årligen om finländarna använde tio euro mer per månad på finländska produkter och tjänster.

Diskussion om artikeln