Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Varför skall invandrare köpa nya barnvagnar med socialstödet?"

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 23:00.
Bildtext Pia Kauma (Saml.) är riksdagsledamot och sitter i Esbo stadsfullmäktige.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Riksdagsledamoten Pia Kauma från Samlingspartiet undrar varför invandrarfamiljer skaffar nya barnvagnar med pengar de får från socialen, när finländska familjer köper begagnat. Marja-Leena Remes på Esbo stad säger att invandrarfamiljerna får precis samma summa för barnvagnsköp som alla andra.

En häftig debatt har blåst upp efter samlingspartisten Pia Kaumas uttalanden om invandrare som lever på behovsprövat utkomststöd. Pia Kauma är riksdagsledamot och sitter i Esbo stads fullmäktige. Hon har i tidningen Länsiväylä sagt sig vara bekymrad över att invandrarfamiljer köper så dyra barnvagnar med socialstödet.

I måndagens A-studio fick hon precisera sitt uttalande.

- Förstås är det svårt att få precisa fakta i den här frågan. Men under mina tio år i politiken när jag rest runt omkring i Finland har jag alltid emellanåt fått kommentarer om saken från alla möjliga personer. Också alldeles nyligen har jag kontaktats. Barnvagnarna var bara ett exempel. Finländare, alltså uttryckligen infödda urfinländare (Kauma använder här det svåröversatta ordet ”kantasuomalainen” red.anm.) blir irriterade eftersom de inte nödvändigtvis behandlas rättvist i det här landet, förklarar Kauma i A-studio.

Kauma vill inte peka finger

På frågan om hur Pia Kauma kan veta med vilka pengar barnvagnarna är köpta svarar hon att det är just där problemet ligger. Folket vill veta med vilka pengar barnvagnarna är köpta.

- Problemet är förstås att vi inte kan veta med vilka pengar barnvagnar och andra tillbehör är köpta. Men de kommentarer som kommit in visar att vi bygger i onödan upp en missämja mellan infödda finländare (Kauma använder här ordet ”kantasuomalainen” red.anm.) och invandrare om vi inte utreder saken. Därför ville jag lyfta upp frågan.

Kauma fortsätter med att berätta att hon hört att vissa invandrargrupper av principskäl inte vill lägga nyfödda i en begagnad barnvagn. Hon har också hört om invandrargrupper som inte kan lägga barn av olika kön i samma vagn. Pia Kauma vill inte berätta vilka invandrargrupper hon menar.

- Jag vill inte peka finger på någon viss grupp. Men jag skulle tro att man i flera olika länder är noga med saken, säger Pia Kauma.

Esbo stad ger samma stöd till alla

Marja-Leena Remes är direktör för familje- och socialtjänsterna på Esbo stad. Hon känner inte igen den bild Pia Kauma målar upp. De som lever på utkomststöd får alla samma summa att köpa barnvagn för. Hon har inte fått några uppgifter om att invandrarna i Esbo skulle ha bättre barnvagnar än andra.

- Samma lagar och regler gäller för alla. I Esbo ger vi 200 euro i utkomststöd för att köpa barnvagn. Med de pengarna går det inte att köpa nya barnvagnar från butiken. De som får stödet köper antingen begagnat eller så lägger de till egna pengar för att ha råd med en ny vagn, säger Remes i A-studio.

”Orättvist att invandrare har ombudsmän”

Riksdagsledamot Pia Kauma tycker det är viktigt att satsa på återvinning och köpa bra begagnade saker. Hon tog också upp ett annat fall som oroat henne.

- Idag fick jag e-post av en person som sökt utkomststöd och inte fått det. En annan person som hade invandrarbakgrund hade också sökt stödet och haft hjälp av minoritetsombudsman och flyktingombudsman. De här minoritetsgrupperna har sina egna ombudsmän, som en vanlig fattig finländare inte har. Det tycker jag är fel, säger Pia Kauma.

Uppdatering klockan 15:40:
Riksdagskandidaten Nasima Razmyar (SDP) har startat en kampanj i sociala medier som ett svar på Pia Kaumas uttalande berättar MTV uutiset. Hon uppmanar alla att skriva på Twitter om sin barnvagn.

Länk till personens Twitterprofil.

Diskussion om artikeln