Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Susanna Mälkki ny chefsdirigent för Helsingfors stadsorkester

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 12:22.
Susanna Mälkki
Bildtext Susanna Mälkki blir chefsdirigent för Helsingfors stadsorkester år 2016.

Hösten 2016 inleder Susanna Mälkki sin treårsperiod som chefsdirigent för Helsingfors stadsorkester. Mälkki efterträder John Storgårds vars period som chefdirigent tar slut i slutet av år 2015.

Susanna Mälkki (f. 1969) är för närvrande första gästdirigent för den portugisiska Gulbenkianstiftelsens symfoniorkester. Hon uppträder regelbundet på de mest kända konsert -och operaestraderna i Europa och Nordamerika. Under den kommande säsongen gör hon sin dirigentdebut med Philadelphias och Clevelands orkestrar och New Yorks filharmoniker, samt på operan i Hamburg och La Fenice i Venedig. Dessutom kommer hon inom den närmaste framtiden att dirigera San Franciscos symfoniorkester, Los Angeles filharmoniker och Stockholms kungliga filharmoniska orkester.

Helsingfors stadsorkester har Mälkki dirigerat senast kort före förra julen. Då dirigerade hon Beethovens nionde symfoni, som traditionellt avslutar orkesterns höstsäsong. Under sin period som chefdirigent dirigerar Mälkki Helsingfors stadsorkester i 8-10 konsertproduktioner om året. Till hennes arbetsuppgifter hör även att medverka i orkesterns turnéverksamhet och inspelningar.

Mälkki ansvarar för Helsingfors stadsorkesters konstnärliga planering i samarbete med intendent Gita Kadambi: "Susanna Mälkki är en internationellt uppskattad och efterfrågad dirigent med en bred och mångsidig erfarenhet. I Musikhuset tas hon emot av en motiverad och entusiastisk orkester. Nordens äldsta symfoniorkester har en över 130-årig tradition. Mälkki utgör en självklar länk i den kedja av toppdirigenter som inleddes med Kajanus”, berättar Kadambi.

Susanna Mälkki väntar på samarbetet med stor glädje: ”Helsingfors stadsorkester är en traditionsrik finländsk orkester som ända sedan Sibelius tid haft en central plats i vårt lands musikliv. Orkestern har dirigerats av de finländska kapellmästarnas grädda, och flera av mina tidigare kolleger arbetar i den - det handlar alltså om en relation av ett mycket sällsynt slag. Jag väntar med glädje, stolthet och entusiasm på att vårt samarbete skall börja.”

Mer om ämnet på Yle Arenan