Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Omsorgsfull beredning ger bättre beslut"

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 13:59.
Saara Ilvessalo och Li Andersson
Bildtext Saara Ilvessalo (Grön) och Li Andersson (VF), ledamöter i Åbo stads fullmäktige.

Åbo godkände förra veckan ett sparpaket på 25 miljoner euro inför 2015. Hurdan insyn har fullmäktigeledamöterna i miljonerna som de fattar beslut om? Li Andersson (VF) och Saara Ilvessalo (Gröna) kommenterade frågan i Vega Åbolands morgonsändning.

Hur vet ni vad ni fattar beslut om?

- Alla ärenden bereds av tjänstemän och vi måste utgå från att vi kan lita på deras uppgifter. Men ofta måste man själv vara aktiv och fråga runt för att få mer fakta inför ett beslut, säger Saara Ilvessalo.

- Det händer ju att vi kräver bättre beredning när det är oklart vad vi ska fatta beslut om, säger Li Andersson.

I ett aktuellt fall som Yle Åboland lyfte fram hade två tjänstemän inom Åbo stad diametralt motsatta åsikter kring hur man håvar in två extra miljoner i fastighetsskatt. Men tjänstemännens olika åsikter ska inte behöva störa beslutsfattandet, anser Andersson.

- Visst kan det finnas olika åsikter om hur väl en sparåtgärd fungerar eftersom ingen vet hur den kommer att funka i praktiken. I det här fallet hade de också olika åsikt om hur beredningen hade gått till och det är mer oroande tycker jag. Det säger någonting om hur staden leds, säger Li Andersson.

- Inför budgetbehandlingen märkte man att vissa sektorer inom staden har berett sparpaketet bättre än andra, tillägger Ilvessalo.

Handen på hjärtat, har ni fattat beslut om saker ni inte haft koll på?

- Säkert kan det ha hänt någon gång men det är mycket man ska sätta sig in i som kommunalpolitiker. Vi måste helt enkelt se till att besluten fattas utifrån en bra beredning. Hellre en långsam beslutsprocess än förhastade beslut, säger Andersson.

- Vår uppgift kan inte vara att peta och hitta fel i beredningen. Jag ser det som att vi är de som ska visa vägen åt vilket håll samhället ska gå, säger Ilvessalo.

Ilvessalo och Andersson är eniga om att sparkravet på utbildningssektorn var för stort och är nöjda över att man med fullmäktigebeslutet lyckades minska den biten. Enligt dem kunde Åbo stad spara mer pengar på fastighetssidan.

- Genom att satsa på bättre planering inom byggsektorn slipper vi överskridningar på flera miljoner som kan ske just inom byggsektorn, säger Ilvessalo.