Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vi som älskar Edith

Från 2014
Birgitta Snickars-von Wright
Bild: Yle/Pia Lagus

Edith Södergran-sällskapet föddes på SÖFF i Yttermark för 30 år sedan. Det var dåvarande rektorn Tryggve Eriksson som tillsammans med kollegan Ulla Mangs tog initiativet.

-Edith Södergrans far ansågs ha sina rötter i Yttermarkjorden, säger Birgitta Snickars -von Wright som är tämligen nybliven ordförande för sällskapet.

Inför Edith Södergran-sällskapets 30-årsjubileum

11:15

-De ordnade seminarier, workshops och exkursioner och jobbade väldigt hårt för att lyfta fram Edith och hennes diktkonst.

I dag består Edith Södergran-sällskapet av ca. 300 medlemmar i Finland och i Sverige. Det är allt från författare och bibliotikarier till studeranden.

-Vår uppgift är att följa med forskningen kring Edith Södergran och lyfta fram hennes poesi. Vi vill också rikta oss till unga människor. Få dem att inte bara läsa hennes lyrik , utan även locka dem att skriva själva, säger Snickars-von Wright.

-Därför delar vi i år ut "Lilla Edithpriset" till unga poeter, jämsides med Stora Edithpriset, säger Snickars-von Wrigth.

En annan bild av Edith

30-års seminariet gästas av Södergranexperten Agneta Rahikainen som är aktuell med boken "Kampen om Edith-biografi och myt om Edith Södergran". Hon delar även ut Lilla Edithpriset.

-Det är är en väldigt intressant och läsvärd bok eftersom Rahikainen lyfter fram en helt annan Edith Södergran än vad vi är vana vid, säger Birgitta Snickars-von Wright. Det är inte den dödssjuka lidande poeten utan det är en väldigt passionerad stark kvinna som sticker fram.

-Sen är vi också väldigt glada över att DuvTeatern är med under seminariet och ger en del av poesiföreställningen "Den brinnande vargen" Den är enormt sevärd, säger Snickars von-Wright.

Seminariet "Vi som älskar Edith" arrangeras lördagen 13 september på Vasallen , Wasa Teater.