Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kortare öppettider på Karis tågstation

Från 2014
Uppdaterad 03.09.2014 14:32.
Karis järnvägsstation en novembermorgon.
Bildtext Karis tågstation

Biljettförsäljningen vid Karis tågstation kommer från och med den 15 september enbart att vara öppen på vardagar mellan 6:00 och 16:15. Orsaken är att allt färre köper biljetter på stationen.

Enligt pendlaren Marina Arell-Sundberg, som inte kan köpa sin pendlarbiljett på nätet, är det här en klar försämring.

- Jag brukar köpa pendlarbiljetten på morgonen, så jag är glad över att biljettförsäljingen är öppen i ottan. Men alltid lyckas det inte på morgonen och eftersom tåget från Helsingfors går klockan fyra, så betyder det att Karisstationen är stängd när man kommer fram.

För Arell-Sundbergs del innebär det här att hon måste se till att alltid vara i tid om morgnarna då hon ska köpa en ny pendlarbiljett.

Hittills har biljettförsäljningen i Karis också varit öppen på lördagar mellan 7:45 och 15:00.

Pendlarbiljett på flera stationer

För att få köpa pendlarbiljett behöver man ett hemortsintyg från kommunen och biljetten kan enbart köpas från stationen. Tidigare var det bara varit möjligt för en Raseborgsbo att köpa den i Karis, men från och med det första augusti är det också möjligt att göra det i Böle och Helsingfors. Enligt Arell-Sundberg är det ändå en rätt klen tröst.

- Om man beslutar att ta bort något, så borde man ge något annat i stället. Jag förstår att det mesta ska nätbaseras, men då borde vi pendlare också få möjlighet att köpa våra biljetter på nätet, säger hon. I dagens tekniska värld så borde nog pendlarbiljetten vara tillgänglig på nätet.

Enligt Hannele Karvonen, som är servicechef på VR, kommer det här knappast att ske inom snar framtid.

- Kommunen stöder pendlandet och vi kan inte låta enstaka pendlare använda kommunens konto, säger hon. För tillfället är stationens biljettförsäljning det enda stället man kan köpa pendlarbiljett eftersom vi inte har någon teknisk lösning på den här situationen.

VR stängde biljettförsäljningen i Kyrkslätt och Salo den första augusti.