Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Värnplikt gör Finlands försvar billigt

Från 2014
Uppdaterad 07.09.2014 16:32.
Beväringar marscherar
Bildtext Beväringar på marsch
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Finland är det enda nordiska land där alla värnpliktiga män kallas till militärtjänst. Värnpliktssystemet verkar spara pengar, Finland använder nämligen mindre summor på sin försvarsmakt än de andra nordiska länderna.

Försvar så in i Norden

Danmark
Försvarsbudget 4,51 miljarder US dollar
Krigstida manskap 17 200 yrkesmilitärer + 53 500 ur reserven

Finland
Försvarsbudget 3,81 miljarder US dollar
Krigstida manskap 230 000

Norge
Försvarsbudget 7,53 miljarder US dollar
Krigstida manskap 26 000 yrkesmilitärer + 46 000 ur reserven

Sverige
Försvarsbudget 6,63 miljarder US dollar
Krigstida manskap 28 000 yrkesmilitärer + 22 000 i Hemvärnet

Källa: The Military Balance 2014

Det nordiska försvarssamarbetet påverkas överraskande lite av att länderna har olika system. Det finns vissa vapen som bara får hanteras av sådana som har en yrkesutbildning men också värnpliktiga med kort utbildning kan sköta de flesta uppgifterna och hantera de flesta vapnen inom försvaret.

En fördel med allmän värnplikt är att man får in människor med olika utbildning och olika kunskaper i försvaret.

Krigstida beredskap i Norden 2014, bild för Spotlight
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Olika lösningar

I Norge och Danmark har man allmän värnplikt, alldeles som i Finland, men det är bara en liten del av de värnpliktiga som behövs i militärtjänst. Sverige har lagt hela värnpliktssystemet på is.

Island har överhuvudtaget ingen försvarsmakt.

Norge och Danmark bygger sitt försvar på yrkesmilitärer i samarbete med värnpliktiga. De anställda är där färre än de värnpliktiga medan man Sveriges försvar är uppbyggt av en stor grupp yrkesmilitärer och en något mindre grupp inom Hemvärnet.

Finland skiljer sig från de andra länderna genom att försvaret bygger på en stor reserv av värnpliktiga som har gjort militärtjänst. Om det blir krig ska Finland kunna mobilisera 230 000 soldater.
För att en militär som bygger på värnplikt verkligen ska vara effektiv i en krigssituation måste den vara välskolad. I Finland har man radikalt minskat antalet reservövningar och många anser att försvaret därför inte skulle klara en verklig situation särskilt bra.

Försvaret är dyrt överallt

Det finns stora skillnader mellan de nordiska ländernas satsningar på försvaret. Då det gäller Sverige ser man tydligt att yrkesmilitär kostar en hel del men också att det kostar att satsa på högteknologi. En delförklaring till att Norges försvarsutgifter blir så höga är att landet har så stora havsområden att försvara.

Även om försvarsutgifterna är stora handlar det om en knapphetens politik och alla länder måste spara. Det är en av orsakerna till att man i alla nordiska länder är mycket intresserade av att samarbeta inom Norden. Man räknar med att få ut praktisk nytta även om man inte kan spara pengar.

På tisdag handlar Spotlight om det nordiska försvarssamarbetet, Yle Fem 9.9.2014 kl 20.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan