Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Som invandrare är man extra granskad"

Från 2014
Uppdaterad 02.09.2014 17:07.
Grafik
Bild: Yle/ Hilppa Hyrkäs, Derrick Frilund

Bland det senaste dygnets nyheter har man kunnat läsa om en finländsk riksdagsledamot som är bekymrad över att invandrarfamiljer köper så dyra barnvagnar med socialstödet, samt om polisen som gör razzior mot uttryckligen s.k. etniska restauranger i Västnyland. Båda händelserna har skapat debatt och många anser att invandrare som grupp är speciellt utsatta för kritisk granskning.

Liselott Sundbäck jobbar på Luckan Bridge i Helsingfors, en informations- och handledningspunkt för invandrare som hjälper nyinflyttade med arbetssökning, studievägledning, språkkurser och fritidssysselsättning och enligt henne har man som invandrare ögonen på sig i det mesta man gör.

- Ur mitt perspektiv så är många invandrare konstant under lupp och det här är en grupp i samhället som alltid är tvungen att bevisa att de gör allt rätt.

Liselott Sundbäck har i tre års tid jobbat med Bridgeprogrammet på Luckan och även före det med integrationsfrågor och kan med erfarenhet säga att det är en grupp som ofta särbehandlas. Och inte på ett positivt sätt.

- Vi får många klagomål över hur myndigheterna bemöter personer med utländsk bakgrund.

Speciellt som arbetssökande så är man tvungen att bevisa sig vara bättre än andra sökande. Ett utländskt namn tvingar en person att skicka in dubbelt flera ansökningar för att komma till en intervju.

- Det här stöter vi på ofta och det finns mycket att göra ännu. Vissa branscher är väldigt stängda ännu och egentligen handlar det i grund och botten om okunskap och rädsla, säger Sundbäck.

Lyssna på intervjun med Liselott Sundbäck via länken:

Radiohuset: Liselott Sundbäck på Luckan Bridge

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs också:
Kauma: Varför skall invandrare köpa dyra barnvagnar med socialstödet?
Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang

Mer om ämnet på Yle Arenan