Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Programmeringen kommer 2016 - är skolorna redo?

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2014 10:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Programmering kommer till skolan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Om två år ska alla barnen i hela Finland lära sig datorprogrammering från första klass. Undervisningsministeriet, skolbarnen och näringslivet jublar, medan lärarkåren fortfarande har flera frågor än svar.

En glad katt jamar på datorskärmen och Wilmer Filéns ansikte lyser upp. Klass 5 B i Malms skola i Pargas har besök av Linda Mannila, forskare inom datavetenskapens didaktik och utbildningsteknologi vid Åbo Akademi, som vill testa hur man i framtiden kunde arbeta med programmering i våra skolor.

Hon är glad över att Finland kommer att ta in datorprogrammering som en del av matematikundervisningen i läroplanen för 2016. Programmeringen är en allmänbildande grundkunskap, menar hon:

- Jag vill att barnen ska lära sig förstå hur tekniken fungerar, att det alltid är en människa som ligger bakom varje program som man använder och att man själv kan vara med och jobba fram det, säger Mannila.

Linda Mannila, Åbo Akademi
Bildtext Linda Mannila, Åbo Akademi
Bild: Yle

Oro inom lärarkåren

Inom lärarkåren väcker den kommande läroplanen fortfarande flera frågor än svar. Det finska lärarförbundet OAJ har uttryckt sin oro över hur alla lärare ska hinna fortbildas fram till hösten 2016. Eftersom läroplanen för år 2016 inte ännu är färdig har man varken kunnat börja utbilda blivande lärare eller fortbilda nuvarande lärare.

I och med att programmeringen kommer att ingå i matematiken så faller den på klasslärarna och under de senare klasserna också på matematiklärarna. Frågan är hur alla klasslärare och matematiklärare i vårt land ska hinna få kompetensen?

- Det är en stor utmaning visserligen. Om man inte har programmerat själv så hur ska man då kunna lära ut programmering? Via lärarforbildning är det tänkt att vi på något sätt ska lösa det och på längre sikt också få in det i basundervisningen, säger Kristian Smedlund, ansvarig för läroplanerna i matematik inom svenskspråkig utbildning inom Utbildningsstyrelsen.

Men Smedlund är optimistisk:

- Vi har ju jätteduktiga lärare i Finland. Det här är en nationell sak och våra lärare hör till världens främsta, så vi ser optimistiskt på saken, säger Smedlund.

Också Crister Holmlund, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund tror på fortbildningen:

- Visst har jag oro men programmeringsdelen är en liten del av de nya läroplansgrunderna och den kanske man nog får täckt med fortbildning, säger Holmlund till TV-nytt.

Lära sig tillsammans med barnen

För Carola Rantala-Lindholm, klasslärare i Malms skola i Pargas känns det spännande med programmeringen som en del av matematikundervisningen:

- Det känns nytt att tänka på programmeringen som en skild sak men jag tänker att det får mera bli på ett lekfullt sätt och jag får lära mig tillsammans med eleverna, säger Rantala-Lindholm.

Ralf Ahlbäck, klasslärare i Pargas tror att många lärare kan bli avskräckta av orden "datorer" och "programmering". Han påpekar att grunderna i programmering speciellt i de första klasserna gott kan övas utan datorer:

- En sorts programmering är att du berättar hur någon ska hitta till ett ställe. Du åker längs med den gatan, när du kommer till den korsningen vänder du till vänster, så åker du tre kilometer, så vänder du till höger. Där har du en programmering!

Artikeln har kompletterats kl. 13.00.

Artikeln har delats hundratals gånger på sociala medier och en av dem som har delat artikeln är Daniel Ek, känd bland annat för att ha grundat Spotify.

Diskussion om artikeln