Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Åbofotbollen behöver lokalderbyna"

Från 2014
Uppdaterad 03.09.2014 11:29.
Magnus Bahne och Stefan Strömborg
Bildtext Magnus Bahne och Stefan Strömborg.
Bild: Yle/Nina Bergman

Åbolagen TPS och FC Inter kämpar mot nedflyttning i fotbollsligan. Fyra poäng skiljer mellan lagen som ligger tvåa respektive trea från slutet i tabellen. För två månader sedan var skillnaden tretton poäng och sex placeringar.

Radio Vega Åboland: Stefan Strömborg och Magnus Bahne diskuterar fotbollen i Åbo

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad är det som har hänt med lagens formkurvor?

Från att ha legat hopplöst sist i tabellen i flera månader och ha haft närmare tio poäng till nästjumbon har TPS kommit ifatt och lämnat jumboplatsen. Samtidigt har Inter dalat från att ha haft häng på medaljstriden till nedflyttningskampen.

- Vi har inte gjort mål. Vi har lyckats skapa chanser men vi har haft väldigt svårt att göra mål, förklarar Inter-målvakten Magnus Bahne sitt lags problem.

- De senaste matcherna har det i alla fall sett lovande ut - vi har varit bättre än motståndarna men vi har inte fått resultatet med oss, menar Bahne.

- Våra unga spelare ha blivit snäppet bättre, anser Stefan Strömborg, assisterande tränare i TPS.

- Medvetet eller omedvetet har vi ändrat vårt spel de senaste tio omgångarna. Förr spelade vi attraktiv och underhållande fotboll men förlorade matcherna med ett mål. Nu spelar vi mindre kortpassningsspel och mera rätlinjigt och då har poängen börjat ramla in. Dessutom har vi fått Mika Ääritalo tillbaka och nyförvärvet Joachim Osvold från Norge och de har varit viktiga för oss, fortsätter Strömborg.

Till saken hör att för bara två år sedan tog FC Inter silver och TPS brons bakom de fem senaste årens mästarlag HJK från Helsingfors.

Två saker är Bahne och Strömborg är i varje fall överens om. Åbofotbollen behöver lokalderbyna och Åbopubliken kommer att få se FC Inter spela mot TPS i fotbollsligan nästa år också.

Hör mera om deras tankar kring fotbollshösten i inslaget här invid.