Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nytt familjecafé startade i Ekenäs

Från 2014
Uppdaterad 03.09.2014 13:03.
Helena Hollmérus.
Bildtext Helena Hollmérus håller i trådarna för familjecaféet.
Bild: Yle/Marica Hildén

Drop-In heter ett nytt familjecafé som Ekenäs församling har kört igång från och med september. Daglediga vuxna med småbarn eller till exempel dagvårdare kan träffa andra vuxna i samma situation onsdagar mellan klockan 10 och 12 i församlingens klubbrum på Larssonvägen i Ekenäs.

Det krävs ingen förhandsanmälan, berättar Helena Hollmérus som håller i trådarna för familjecaféet tillsammans med Ellen Malvina Qvarnström och Helena Takolander.

Radio Vega Västnyland

4:58

Programmet är fritt och det finns bland annat leksaker, pysselmaterial, böcker och vattenkokare i klubblokalen. Det bjuds också på kaffe med enkelt dopp till frivillig avgift.

Ateister, agnostiker och andra religioner välkomna

Trots att det är församlingen som ordnar familjecaféet är alla välkomna oberoende av religiös övertygelse.

Hollmérus berättar ändå att hon en gång i månaden håller en sångstund för barnen. Där kommer de kristna elementen in.

– Där kan vi under rytmik, sång, lek och rörelse föra in det här kristna budskapet i enlighet med vår verksamhetsplan. Den här sångstunden är helt frivillig och hålls i ett rum riktigt nära familjecafé. Ingen behöver känna att den måste komma med och sjunga om den inte vill.

Fyller ett tomrum

Det uppstod ett behov av ett familjecafé i Ekenäs då Folkhälsan i maj körde ner sin familjecaféverksamhet. För att fylla tomrummet beslutade församlingen starta sitt eget café, berättar Hollmérus.

– Många tog kontakt med mig och frågade om församlingen har någon möjlighet att ordna plats för caféet. Jag tycker vi har haft ett bra samarbete med Helena Takolander som är familjehandledare vid Raseborgs stad och hon besöker oss en gång i månaden. Dessutom har barnavårdsföreningen ett nytt babycafé som har öppet om måndagar.

Också i Österby finns nu ett familjecafé - Droppen - som har öppet tisdagar i Österby församlingshem mellan klockan 9 och 10.30. Starten var en succé, berättar Helena Hollmérus.

– På första träffen var det tio vuxna och tjugo barn så vi hade riktigt roligt!

Hollmérus berättar att också pingstförsamlingen ordnar familjecafé i Ekenäs. Det har öppet på tisdagar. Dessutom håller en grupp frivilliga föräldrar familjecafé i Folkhälsans tidigare lokal på torsdagar.