Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland fick klara garantier av Obama

Från 2014
Uppdaterad 03.09.2014 14:12.
Obama och Ilves på presskonferens i Tallinn.
Bildtext Obama och Ilves på presskonferens i Tallinn.
Bild: Yle / Patrick Holmström

USA:s president Barack Obama försäkrade på onsdagen att Estland inte kommer att stå ensamt inför ett eventuellt hot från Ryssland.

- Mitt besök här är en klar signal. Jag har kommit för att bekräfta att Estland inte överges, försäkrade Obama på en presskonferens i Tallinn tillsammans med sin värd Toomas Hendrik Ilves.

Enligt Obama är det viktigt att upprätthålla pressen på Ryssland så länge landet bryter mot internationell rätt i Ukraina.

Estland ett modelland

Obama berömde Estland flera gånger. Han kallade Estland en succéhistoria bland de efterkrigstida länderna och en modell-allierad för Nato, där Estland varit medlem sedan 2004.

- Estland kommer aldrig att lämnas ensamt, sade Obama och påpekade att Nato stärker sin militära närvaro i Baltikum som svar på den ryska aggressionen mot Ukraina.

Varken Obama eller Ilves ville gå närmare in på vad som kommer att ske med det formella samarbetet mellan Nato och Ryssland, men de konstaterade bland annat att Ryssland bryter mot samarbetsavtalet från 1997 och att avtalet behandlas på Natos toppmöte i Wales senare i veckan.

Ukraina och det förestående valet där bör stödas, sade Ilves och Obama. Obama tillade att det bör vara topprioritet för väst att se till att valet blir fritt och rättvist. Den nya regeringen får därigenom en klar legitimitet.

Ilves framhöll att Estland hjälper Ukraina genom att ta emot svårt sårade ukrainska soldater för vård och att Estland kommer att fortsätta med det.

Cancern måste bort

Obama tillfrågades om sin inställning till läget i Irak och terrorgruppen IS / Isis. Han skapade nyligen rubriker då han i en uppenbar lapsus sade att USA inte har någon strategi i det här ärendet ännu.

I Tallinn på onsdagen förklarade han att han menat en militär strategi i Syrien och han försäkrade att USA har en regional strategi för området.

- Vårt mål är att förstöra ("destroy") IS.

Han verkade dock något trött och okoncentrerad då han behandlade Irak och IS och preciserade senare med hänvisning till al-Qaida att det kanske inte går att förstöra IS helt och hållet.

- Vi måste isolera denna cancer.

Obama kondolerade de anhöriga till den amerikanska journalisten Steven Sotloff som IS nyligen uppenbarligen halshögg och visade på video.

Den amerikanska presidenten försäkrade att USA inte glömmer och att rättvisa kommer att skipas.

Svenska Yle Nyheters Patrick Holmström rapporterade direkt från presskonferensen. Läs liverapporten här!

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Diskussion om artikeln