Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den stulna Metallväktar-sändningen

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2014 17:56.
dimmu borgir på tuskas stora scen
Bildtext Dimmu Borgir på Tuskas stora scen.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Vladimir Putin tittade ut genom fönstret. Röda torget låg där det alltid legat, men nu var det 12% rödare än dagen innan. I duggregnet syntes det i och för sig inte så bra, men 199 olyckligt lottade ukrainska sommarpraktikanter och en fransk au pair som av misstag råkat stiga på fel flyg hade på Putins beordran fått måla torget med röd skokräm de senaste veckorna. Kreml hade tillhandahållit pensel och arbetskläder. En enda pensel, därför hade det räckt så länge.

Programmet är inte längre tillgängligt

Det hade varit en bra dag. Putin hade gått på gym, köpt upp hela gymkedjan de fakto och efter en snabb björnjakt med pilbåge från sin helikopter hade han tagit en power nap i sin favoritfåtölj.

För att det stod i tidningen

Han hade bläddrat litet förstrött i morgondagens Husis. Det var en specialprenumeration som bara Putin och Staffan Bruun hade tillgång till och som kostade ganska mycket. Rysslands och Svenskfinlands främsta skribenter försåg utgåvan med kommande nyheter som inte ännu skett. Putin försökte sedan i mån av möjlighet att styra in händelseförloppen så att de överensstämde med morgondagens Husis som kom ut redan idag.

Bara för att han kunde. Skit i det att nyheterna i hans (Och Bruuns) privata Hbl-utgåva ofta inte hade huvud eller fot.

Den stulna Metallväktar-sändningen

Huvud eller fot hade inte heller Putins nyaste kap. I en röd låda på hans arbetsbord fanns nämligen höstsäsongens första Metallväktarna. Prydligt inpaketerad fanns den kompletta osända sändningen av Vegas favoritprogram i en deluxe-version där programmet kunde avnjutas som rullband, Blue Ray, c-kassett, vhs, dvd, cd och till och med utav en liten finsk-ugrisk tomte som reciterade Lasses och Marcus senaste läppän med en pytteliten kantele.

Vad betyder ”läppä”?

Putin hade varit tvungen att googla vad ”läppä” betydde, men han hade inte riktigt blivit klok på vad det betydde. Det hade tydligen inte Metallväktarna heller. Den slutsatsen kunde man dra om man lade örat till lådan och lyssnade på den finsk-ugriska tomtens mummel där inne. Vilket Putin inte gjorde. För då skulle någon kunna tro att han var gay. Vilket han inte var. För säkerhets skull googlade han ”gay”. Tre timmar senare raderade han browserns historik och torkade svetten från pannan.

Metallväktarnas höstsäsongstart. Varifrån kom den och vart var den på väg? Den kom från Redaktionshuset i Böle (Marcus och Lasse satt som bäst och grälade över vems fel det var att audiofilen försvunnit spårlöst från servern) och den där killen med mustasch i tredje våningen som alla trodde jobbade med någonting som hade med IT att göra hade nu råd att köpa en ny dyr cykel.

Vart den var på väg var sedan en annan femma. Publikundersökningarna visade att publiksegmentet imbeciller och förtidspensionerade idioter i 9 fall av 8 brukade njuta av att lyssna på Metallväktarna. En annan undersökning visade att Metallväktarnas läppä hade en demoraliserande effekt på separatister, anarkister och våldsama slagsbultar trots att Putins ursprungliga idé var att medelst höstsäsongstarten av Metallväktarna blåsa glöd i kämpaglädjen hos varenda rähinäpelle och fyllesvin i riket.

Gissa låten

Ur lådan hördes ljudet av en liten liten kantele. Ljudet blev högre och högre. Herregud, tänkte Putin. ”Är det där Killed by death” på kantele?”. Han rös till och stängde fönstret. Där ute glänste röda torget. Nu 14% rödare än igår. Han vinkade åt den franska au pairen men hon ignorerade honom. Putin lade örat mot den röda lådan på bordet. Det VAR Killed by death på kantele.