Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Min värld går i kras och jag kan inte göra något”

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2014 10:37.
Ett barns arm om pappas hals
Bildtext Barnets känslor måste få utrymme vid en skilsmässa. De skiljer sig från föräldrarnas.

Skilsmässa i barnfamiljer handlade det om då Borgå familjerådgivning arrangerade en temakväll för föräldrar. Ett tiotal personer deltog.

Socialarbetare Ilse Niekka berättar att sex stycken liknande temakvällar har arrangerats under de två senaste åren. Då har parförhållanden, faderskap och svårigheter att uppfostra barnen legat på tapeten.

– Temakvällarna har varit ganska populära, och lockat mellan 15 och 40 deltagare per gång, säger Niekka.

Temakväll om skilsmässa på familjerådgivningen i Borgå.
Bildtext Skilsmässa i barnfamiljer handlade det om på en temakväll hos Borgå familjerådgivning.

Psykolog Netta Berglöf-Haverinen säger att temana valts med tanke på de ämnen familjer oftast grubblar över då de besöker rådgivningen. Ett sådant är skilsmässa i barnfamiljer som tisdagens temakväll handlade om.

Tanken med temakvällarna är att kunna erbjuda information åt en lite större grupp människor samtidigt.

Omvälvande händelse

Netta Berglöf-Haverinen främst lyfter fram hur barnen känner sig då föräldrarna bestämmer sig för att skiljas.

– Skilsmässa berör ganska många barn, och fastän man kanske tycker det är en vanlig företeelse i samhället så måste man komma ihåg att det är en stor och förkrossande händelse i barnets liv. Fastän en kompis föräldrar skiljt sig vet barnet inte hur det känns innan upplevelsen är hennes egna.

Barnens upplevelse är annorlunda än föräldrarnas och det är viktigt att ge barnets egna känslor utrymme.

Fantasier och felaktigheter

I samband med en skilsmässa har barnet ofta många starka känslor samtidigt: förvirring, osäkerhet, rädsla, skuld, skam, saknad, sorg, besvikelse, ilska och lättnad.

– Barnet fyller ofta i tomrummen i sin egen kunskap med fantasier och felaktiga uppfattningar. Skulden, ”det var mitt fel” är också en vanlig känsla; min värld går i kras och jag kan inte göra något åt det, säger Berglöf-Haverinen.

För att hjälpa barnet är det viktigt att föräldrarna gör det klart att hon inte kunde påverka att parförhållandet gick i kras.

Att bevara vardagsrutiner mitt i kaoset är också viktigt, likaså att minnas de goda stunderna familjen haft tillsammans i stället för att säga negativa saker om den andra föräldern.

Måste få prata

– Då jag lett stödgrupper för barn vars föräldrar har skiljt sig märks det ofta att barnen inte vill tala om saker och ting. Barn kan vara förvånansvärt grymma och utnyttja varandras svaghet, och då är det inte alltid så lätt att berätta för kompisarna att mamma och pappa skiljer sig. Barnen behöver föräldrarnas hjälp också där.

Barnet måste också få lite tid att smälta skilsmässan. Föräldrarna måste tydligt signalera att de klarar av att prata om saker och ting, och återkomma till ämnet vid flera tillfällen så att barnet har en chans att fråga och ventilera sina känslor.

– Barn brukar ställa frågor som de är redo att förstå. Frågorna dyker upp efterhand, säger psykolog Netta Berglöf-Haverinen.

Stödgrupper i höst

Under hösten kommer familjerådgivningen i samarbete med andra instanser erbjuda tre stödgrupper för föräldrar som beslutat sig för att skiljas och föräldrar som redan skiljt sig.

– Det finns fortfarande några platser kvar i alla grupper så det går bra att anmäla sig. Som det ser ut nu blir alla av eftersom vi redan har ett antal anmälda, säger socialarbetare Ilse Niekka.

Mer information om grupperna och hur man anmäler sig finns på Borgå stads hemsida.

Läs också:

Familjeträffar för Borgåföräldrar under hösten