Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionsförhandlingarna fortsätter - hur tjäna in pensionen?

Från 2014
En kvinna tar ut pengar ur en bankomat.

Pensionsförhandlarna sitter också i kväll. Enligt uppgifter till Yle så är det nu frågan om hur man ska tjäna in sin pension som är aktuell.

På bordet finns ett förslag om att man skulle tjäna in en lika stor procentandel under hela karriären, i stället för som nu när andelen stiger mot slutet av tiden i arbetslivet. Förslaget går ut på att man genom hela karriären skulle tjäna in 1,5 procent av inkomsterna i pension. Nu har det varit kring 1,9 procent under de sista tio åren i arbetslivet.

Akademikercentralen Akava ställer sig på tvären. Många av Akavas högt utbildade medlemmar studerar länge och kommer sent in i arbetslivet, och i slutändan av arbetslivet har den högre procentandelen kompenserat för det här.

Enligt källor med insyn i förhandlingarna verkar det finnas ett samförstånd om att den undre gränsen för att gå i pension stegvis ska stiga till 65 år.

Arbetsmarknadsorganisationernas beslutande organ är beredda att samlas i morgon om det finns ett förhandlingsresultat att ta ställning till.