Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitterarmé sprider IS propaganda

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Twitter i mobiltelefon.

IS använder sig mycket effektivt av Twitter för att sprida sitt skräckbudskap. De senaste två veckorna har uppskattningsvis 27 000 nya konton skapats, och fler kommer snabbare än Twitter hinner stänga dem.

Enligt en analys som Sky News har gjort tillsammans med underrättelseföretaget Recorded Future har 60 000 Twitterkonton som är positiva till Islamiska Staten (IS) skapats sedan maj. Genom kontona kan IS snabbt nå ut med sitt budskap.

Staffan Truvé, som är forskningschef på Recorded Future, säger till tidningen Dagens Nyheter att bara en bråkdel av Twittrarna är i direktkontakt med IS.

– I botten hittade vi sex konton som verkade få sin information direkt från IS på fältet och sedan skickar informationen vidare, säger Staffan Truvé till Dagens Nyheter.

Twitter arbetar mot klockan

Omkring 27 000 av de IS-positiva kontona har skapats de senaste två veckorna, efter att videon där den amerikanska journalisten James Foley halshöggs spreds via Twitter den 20 augusti. Då meddelade Twitter att man kommer att stänga alla konton som sprider våldsamt material. Sedan dess har Twitter stängt otaliga konton.

Analysen som Sky News och Recorded Future har gjort visar ändå att nätverket i regel hela tiden är steget efter. Varje dag skickas omkring 500 miljoner meddelanden på Twitter, så nätverket kan inte övervaka all trafik. En stund efter att Twitter har blockerat ett konto öppnas ofta ett nytt under ett liknande namn.

- Många av deras konton har stängts av Twitter men har sedan öppnats igen i näraliggande namn som sprids till följarna och sedan återtwittrades. ”Ni som följde konto 'Jihad1' får nu istället följa 'Jihad2'”, för att ta ett exempel, säger Staffan Truvé till Dagens Nyheter.

I tisdags spred IS en video där en andra amerikansk journalist – Steven Sotloff – halshöggs. Enligt Sky News och Recorded Futures undersökning var 10 procent av alla Twitter-hänvisningar till videon positiva.

Läs också: Sadism - ett effektivt vapen