Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Huset som blev konst

Från 2014
Renovering av Almska huset
Bild: Kari Markkula

I Lovisa har man slagit flera flugor i en smäll och skapat ett kultur- och konstcentrum för alla.
Besökare kommer både för att titta på huset och utställningarna.

Almska gården i sig har en egen spännande historia. Att de över 100 år gamla jugendhuset höll på att förfalla och att staden i ett skede beslöt att riva huset gör att byggnaden nu i sig självt är ett konstverk.

Från förfall till konstverk

inne då almska huset renoveras, ull på golvet
Bild: Kari Markkula

Almska huset var i dåligt skick och ansågs obehövligt så Lovisa stad ville riva huset men högsta domstolen upphävde rivningsdomen 2005. Trähuset representerar en sällsynt jugendstil och är nu skyddat av museiverket. Lovisa stad hade ändå inte råd att rusta upp huset så det fortsatte att förfalla.

Räddningen kom då en privat person ville ta tag i huset och renovera det. Almska gården såldes till Studio Hyvät Tyypit år 2011 för en summa på två euro.

- Det var en stor risk förstås men samtidigt ville jag rädda huset och skapa ett konstcentrum eftersom det då inte fanns någon plats för professionell konst i staden berättar Kari Markkula, som äger huset.

Ägaren driver inte verksamheten själv utan hyr ut huset till Stödföreningen för Lovisa konstcentrum rf. Den största utmaningen nu i början har helt klart varit ekonomin säger Nina Björkman-Nystén.

Nina Björkman-Nystén i Almska gårdens andra våning
Bildtext Nina Björkman-Nystén
Bild: yle/Berislav Jurisic

- Planen har ändå från början varit att satsa stort både lokalt, nationellt och internationellt.

Förutom konstutställningar satsar föreningen också på konserter, talk shows och olika evenemang. Akustiken är bra så det är många som vill uppträda här berättar Björkman-Nystén. I planerna finns också mer verksamhet för barn och unga.

- Allting har sin tid och det finns begränsningar eftersom verksamheten bygger på frivilliga insatser.

Besökarantalet räcker till för Lovisa

en skolpojke tittar på bilder av Tove Jansson
Bild: yle/Berislav Jurisic

Kombinationen gammalt hus och konst har visat sig vara ett lyckat drag säger Björkman-Nystén och den glada överraskningen är besökarantalet. Lokal befolkningen kommer i första hand för att titta på huset och sedan på utställningen. Många andra kommer för att titta på utställningen och sedan samtidigt på huset.

Östnyländska nyheter: Mumin på Lovisavis - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan