Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nervös stämning i östra Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Karta över städer i Ukraina
Bild: Yle

Ryssland är redo att vidta konkreta åtgärder för att lösa Ukrainakrisen, och uppmanar Kiev och separatisterna att samarbeta. Samtidigt fortsätter striderna att rasa, rapporterar Yles utsända, som själv greps tillfälligt i morse.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Moskva är redo att vidta flera praktiska åtgärder för att trappa ner krisen i östra Ukraina, i samarbete med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Lavrov har träffat den finländske riksdagsledamoten Ilkka Kanerva - som är chef för OSSE - under morgonen i Moskva.

Lavrov säger att Ryssland hoppas på att framförallt Kiev men också separatistledarna i östra Ukraina ska hörsamma president Vladimir Putins planer för hur krisen ska lösas. Han varnar samtidigt för att alla försök att rubba Ukrainas neurtrala ställning kan få allvarliga följder. Kiev har försökt närma sig försvarsalliansen Nato.Lavrov ifrågasätter också om Västländerna verkligen konkret försöker lösa krisen.

Yles utsända greps

Striderna har fortsatt att rasa i östra Ukraina, bland annat i närheten av flygfältet i Donetsk, rapporterar Yles utsända Marjo Manninen. Också i Luhansk har striderna fortsatt.

Manninen och hennes fotograf greps under morgonen vid en av arméns vägspärrar när de var på väg från Donetsk till Mariupol i södra Ukraina. De släpptes ändå efter en stund. Manninen beskriver stämningen vid vägspärren som mycket nervös, och säger att stämningen överlag har blivit mer nervös de senaste dagarna.

Porosjenko: Vapenvila möjlig på fredag