Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Romantschuk gläntar på dörren till presidentkansliet

Från 2014
Uppdaterad 05.09.2014 11:59.
Yle Nyheter: Maria Romantschuk skrev om president Halonen - Spela upp på Arenan

- Mina sju och ett halvt år på presidentkansliet var en givande och krävande tid som gav mycket. Men jag var också tvungen att avstå från mycket.

Det är Maria Romantschuks tid som president Tarja Halonen presschef som är behållningen i boken ”Ei, rouva presidentti”. I boken ger Romantschuk en insyn i vad som händer bakom kulisserna i presidentkansliet. Romantschuk har arbetat som politisk journalist, pressråd och som kommunikationsdirektör på Fortum och förlaget Tammi. Men det var tiden hos presidenten som fick henne att skriva boken, berättar hon till Yle Nyheter.

- Jag ville tillrättalägga en del falska rykten och felaktiga påståenden om president Tarja Halonen. Saker som har irriterat mig länge.

Romantschuk nämner som exempel påståendet om att Halonen skulle ha legat bakom Irakläckan och att hon skulle ha beordrat Martti Manninen att skicka hemliga dokument till den dåvarande oppositionsledaren Anneli Jäätteenmäki. En felaktig uppgift som lever vidare ännu i dag.

- Så sent som för ett år sedan stötte jag på en person, en historiker faktiskt, som hävdade att Halonen hade ett finger med i spelet.

Kvinnor på Slottet

Ett annat seglivat rykte som länge florerade var att president Halonen skulle ha varit homosexuell. Dessutom började det cirkulera rykten om att Romantschuk var presidentens ”lilla vän”. Romantschuk uppger i boken att det var en tjänsteman på Utrikesministeriet som spred ryktat om ett förhållande.

- Ryktet förekom jämnt och ständigt. Det är absurt och vansinnigt! Det står helt klart att det finns personer som är ute efter att skada och svartmåla.

Romantschuk beskriver också hur svårt att det var för många män med betydande ställning att acceptera att folket har valt en kvinna till Finlands president.

- Kvinnor behandlas annorlunda än män. Det ställs hårdare krav. Det räcker inte med att man ska vara fruktansvärt duktig på sitt arbete utan dessutom ska man se snygg ut. Få kommenterar männens kostymer men kvinnornas kläder är ständigt i fokus.

Halonen en krävande chef

Boken kommer inte med några stora avslöjanden om president Halonens ledarskap utan snarare berömmer Romantschuk sin tidigare chef. Romantschuk säger att hon har en öppen och bra relationen med Halonen. Både Romantschuk och Halonen är uppvuxna i stadsdelen Berghäll i Helsingfors och Romantschuk tror att det kan vara en stor orsak till att deras kemi fungerar.

Men visst fanns det gånger då det hettade till mellan dem.

- Kloka ledare som Halonen ställer hårda krav och omger sig med människor som vågar säga sin åsikt.

Muminmammorna

Maria Romantschuk växte upp i en medelklassfamilj i stadsdelen Berghäll. Hon tillbringade sin barndoms somrar i Pellinge i Borgå skärgård. Det fanns gånger då familjen Romantschuk åkte till Pellinge med taxibåt från Hagnäs. Då kunde de ha sällskap av Tove Jansson och Tuulikki Pietilä.

Romantschuk skriver att Tove Jansson inte trivdes på sjön. Hon tenderade bli både sjösjuk och skräckslagen i kraftig sjögång. Romantschuk hade då ingen aning om att hon satt i samma båt som en världsberömd konstnär.

Tove Jansson skapelser figurerade också under Romatschuks tid som Halonens presschef. Tarja Halonen började ju redan i ett tidigt skede av sin presidenttid kallas för Muminmamman. Romantschuk berättar att de alltid hade ett antal Mumin-mjukisdjur med på statsbesöken som de kunde ge som gåva.

Tarja Halonen hade som president en jordnära och spontan image. Hon klädde sig tidvis väldigt folkligt, att se presidenten med skärmmössa hörde inte till ovanligheterna. När Romantschuk försökte påverka presidentens klädval fick hon ett kort och bestämt svar att hon är presschef, inte klädkonsult.

Från journalist till presschef

Maria Romantschuk inledde sin journalistkarriär på Yle som lokalreporter på Radio Mellannyland. Hon började sedan arbeta som politisk journalist på Hufvudstadsbladet och hennes tid som reporter i riksdagen gjorde intryck på Tarja Halonen. Som nybliven justitieminister bad Halonen Romantschuk att börja jobba för henne, men då sade hon nej.

Men när Halonen 1995 blev utrikesminister och återigen fick frågan kunde hon inte länge låta bli att ta steget in i politiken. Romantschuk valdes några år senare till pressråd i Stockholm, men lovade Halonen att komma tillbaka den dagen Halonen blir republikens president.

Romantschuk hängde upp byk i sin lägenhet i Stockholm när telefonen ringde. Det var en bekant röst som frågade om hon är en människa som håller vad hon har lovat. Den nyvalda presidenten ville ha Maria Romantschuk som sin presschef.

- Jag tackade ja och har aldrig ångrat det efteråt. Jag har fått frågan om jag skulle ha gjort något annorlunda men jag har inte velat tänka i de banorna. Jag upplever att jag lyckades bra.

Irakläckan

Den svåraste tiden under Romantschuk tid som Halonens presschef var utan tvekan den så kallade Irakläckan som ledde till att Anneli Jäätteenmäki tvingades avgå efter bara två månaders som Finlands första kvinnliga statsminister. Romantschuk berättar i boken att hon aldrig kunna föreställa sig att någon ur Halonens stab skulle läcka hemliga dokument.

Att presidentens rådgivare Martti Manninen stod bakom läckan kom som en chock för samtliga på presidentkansliet. Romantschuk säger att det var tuffa dagar. Hon beskriver också att hon från första början hade en rätt så reserverad relation med Manninen.

Bokens intressantaste kapitel är skildringen av händelseförloppet i juni 2003 och speciellt den 18 juni, en dramatisk dag som slutade med att Anneli Jäätteenmäki lämnade in sin avskedsansöka på Gullranda. Senare på kvällen flög Romantschuk från Åbo till Helsingfors. I planet satt hon bredvid en chockad tidigare statsminister. En blek Jäätteenmäki frågade sig själv under den korta flygningen upprepade gånger hur det kunde gå så här.

Inga stora avslöjanden

Romantschuk kommer inte med några stora avslöjanden i sin bok. Man får en känsla av att det finns händelser och detaljer som hon har valt att inte återge i boken.

- Jag ville inte skriva en skandalbok utan i stället presentera fakta och tillrättalägga felaktiga uppgifter.

Romantschuk har inte velat hänga ut några enskilda personer. Visst bjuder hon på vissa intressanta iakttagelser om en del kända personer. Men däremot har hon bestämt sig att inte hänga ut de personer som velat sätta käppar i hjulet för president Halonen.

Boken ”Ei, rouva presidentti” är som bäst en samtida skildring av president Tarja Halonens första sju år som landets president. Boken gläntar på dörren till presidentkansliet och ger en inblick i hur det är att höra till presidentens närmsta krets. En intressant inblick som är få förunnad.

Boken är skriven av Pirjo Houni och Maria Romatschuk. President Halonen informerades om boken i vintras. Halonen läste inte boken före publicering.